Kolflödet i det svenska jordbruks- och livsmedelssystemet
Kol är byggstenen i allt liv. I jordbruket spelar fotosyntesen en central roll genom att med solen som energikälla fånga in luftens koldioxid och bygga komplexa föreningar i form av kolhydrater, protein och vegetabiliska fetter. De i sin tur utgör grunden för vår mat, antingen direkt i form av spannmål, frukt, bär och grönsaker eller indirekt som animaliska livsmedel.
Denna rapport, författad av Gunnar Rundgren, redovisar en unik sammanställning av kolets kretslopp i den svenska värdekedjan för livsmedel – var i kedjan kolet binds in, lagras i mark och livsmedel och var svinn och läckage uppstår.
Det är KSLA:s förhoppning att rapporten ska vara ett viktigt bidrag i utvecklingen av mer hållbara produktionssystem och förbättra möjligheterna för jordbruket och hela livsmedelskedjan att aktivt bidra till ett klimatneutralt Sverige 2045.
Underlaget till denna rapport finns i ett supplement som du hittar om du klickar här.
Den bifogade pdf:n är lågupplöst. Önskar du en högupplöst pdf (29 MB) kontakta akademien@ksla.se.
Till bläddringsbar version (gratisapp, innehåller reklam).
KSLA:s ledamöter behöver inte beställa skriften. Den kommer som vanligt per automatik hem i brevlådan.
Om en östgötsk bondgårds ekonomiska historia 1786–1950.
Jag tror att alla har kommit i kontakt med den här typen av frågor och befunnit sig i beslutssituationer då det har varit brist på kunskap.Det kanske också är så att vi lika ofta har befunnits oss i en situation där vi har trott att vi har mer kunskap än vad vi i själva verket har.
Utvecklingen under 1900-talet och potatisen i forskning och undervisning vid Institutionen för växtodlingslära i Ultuna 1957–1991.
I oktober 2019 hölls KSLA:s Caseutmaning för femte gången. Nio deltagare tacklade utmaningen som handlade om att arbeta fram en lösning för hur data kan hjälpa människor att göra medvetna val, gärna med koppling till FN:s Globala mål för hållbar utveckling. Här är deras lösningar.