Landskapet är vår gemensamma resurs och vårt gemensamma ansvar. Landskapet erbjuder helhetsperspektiv där natur och kultur samverkar. Dessutom har landskapet en avgörande betydelse för människors välbefinnande och hälsa. De senaste decennierna har landskapet också förts fram som en god plattform för demokratiska processer och delaktighet – en arena för dialog och samarbete för att nå ett långsiktigt hållbart mångbruk av och i landskapet.
I Sverige finns många samarbetsnätverk i landskapet. Det handlar om projekt, liksom mer långsiktiga initiativ, som arbetar på olika geografiska nivåer och i olika samverkansformer. Modellskogar, biosfärområden, världsarv, fiskeområden och vattenråd är exempel på sådana levande och lovande lokala och regionala samarbetsnätverk. Det som förenar dem är att de är framtidsinriktade modellområden, det vill säga områden där människor tillsammans söker nya verktyg för att värna helheten.
På detta seminarium, som arrangeras av Landskapsnoden vid KSLA i samarbete med flera myndigheter, vill vi diskutera möjligheter och utmaningar när det gäller olika former av lokal och regional samverkan i landskapet. Hur organiserar sig dessa samarbetsnätverk? På vilken organisationsnivå fattas vilka beslut? Vilka modeller och strategier använder de för att nå sina mål? Och hur får dessa projekt och initiativ plats i övrig samhällsplanering?
Seminariets syfte är att göra lokala och regionala samarbetsnätverk kända, att dela kunskap och erfarenheter, och att bygga broar mellan olika aktörer. Seminariet riktar sig till alla intresserade, men särskilt till personer som är engagerade i lokala och regionala samarbetsnätverk i landskapet samt till politiker, forskare, representanter för nationella och regionala myndigheter, kommuner, företag och intresseorganisationer.
För mer information och program, se ovanstående PDF-inbjudan.
som går att hämta ovan.
Vill du hämta en bläddringsbar version eller beställa skriften i tryck så klickar du här!
10-11/10: Hur ser processen ut när man restaurerar en våtmark med hänsyn till exempelvis biologisk mångfald, vattenhushållning, klimatpåverkan och sociala värden? Det är ämnet för årets Caseutmaning.
10-11/10: Hur ser processen ut när man restaurerar en våtmark med hänsyn…
18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som diskuteras vid seminariet.
18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som…
28/8: Genom historiska lärdomar belyser författarna dagens situation och de pågående ansträngningarna att återuppbygga en fungerande beredskap.
28/8: Genom historiska lärdomar belyser författarna dagens situation och de pågående ansträngningarna…
20/8: Forskare från FOI:s nya kunskapscentrum för livsmedelsberedskap berättar om arbetet inom de fyra fokusområdena – kemisk-, biologisk-, ekonomisk- samt informationskrigföring.
20/8: Forskare från FOI:s nya kunskapscentrum för livsmedelsberedskap berättar om arbetet inom…