Nötternas väg från underutnyttjad gröda till en del av det svenska matlandskapet

Seminarium

Sverige importerar varje år nötter för mångmiljonbelopp – trots att våra förutsättningar för att odla hassel, kastanj och andra nötter är bättre än många tror. Nötter är näringsrika, klimatsmarta och mångsidiga livsmedel som kan bidra till både folkhälsa och beredskap, samtidigt som de öppnar för nya affärsmöjligheter inom svenskt lantbruk och livsmedelsförädling.


Nötternas väg från underutnyttjad gröda till en del av det svenska matlandskapet Mer information
Mer information

Projektet Nötter – framtidens vardagsmat, finansierat av Vinnova, har som mål att ta fram en roadmap för hur nötter kan gå från att vara en underutnyttjad gröda till att bli en större del av vår framtida vardagsmat.

Under arbetet har projektdeltagarna kartlagt kunskapsläget, samlat aktörer i det nybildade Nötverket och identifierat både hinder och möjligheter för en återupptäckt bransch, från odlingssystem och processlösningar till affärsmodeller, folkhälsa och beredskap.

Resultat från projektet presenteras i seminariet, som lyfter fram både historik och framtida potential för svenskodlade nötter och för en dialog om vägen framåt. Tillsammans vill Nötverket lägga grunden för att öppna en ny och långsiktigt hållbar gren av det svenska livsmedelssystemet. Välkommen att delta, inspireras och bidra till nästa steg på Nötresan!


Vill du få inbjudningar till KSLA:s aktiviteter anmäler du dig till nyhetsbrevet (Aktuellt från KSLA) på den här länken.