Träffpunkt Europa: Livsmedelsförsörjning i Sverige, Europa och globalt

Seminarium

Det finns en stor mängd gamla men också nya frågor kring global, europeisk och svensk livsmedelsförsörjning. Hur ser frågorna och prioriteringarna ut idag? Vilka frågor är mest angelägna att förstå och agera på? Finns en samsyn mellan Sverige och EU-kommissionen i dessa frågor? Detta och annat diskuteras under seminariet, som äger rum på årets ”World Food Day” den 16 oktober.


Träffpunkt Europa: Livsmedelsförsörjning i Sverige, Europa och globalt Mer information
Mer information

Krig och den globala uppvärmningens konsekvenser har på senare år lyft frågan om den globala livsmedelsförsörjningen. Under efterkrigstidens stora befolkningsacceleration, en ökning med över 5 miljarder till dagens 8, har stora resurser satsats på ökad produktion av livsmedel. Under perioden har antalet människor som lider av hunger i själva verket minskat dramatiskt. Hunger och svält har snarare handlat om fattigdom, brist på köpkraft, krig och vanstyre snarare än brist på mat i sig. Nu riktas emellertid blickarna på nytt mot utbudssidan. Klimatförändringarnas effekter blir alltmer påtagliga och oförutsägbara. Utarmningen av den biologiska mångfalden utgör också ett hot. Marknaden har visat sig känslig för felslagna skördar på grund av torka och översvämningar, vilket bland annat ledde till hastiga prisökningar på livsmedel 2008. Även ökade handelshinder, konflikter och krig påverkar livsmedelsförsörjningen, till exempel spannmålslasterna från Ukraina och den globala handeln med gödningsmedel varav Ryssland är storproducent.

Inom EU brottas man som alltid med frågan om utformningen av den gemensamma jordbrukspolitiken men nu med ytterligare sprängkraft i ljuset av ett möjligt ukrainskt medlemskap. Högljudda bondeprotester kring allt från snabba prisökningar på insatsvaror till nya villkor och förutsättningar på grund av den gröna omställningen eldar på diskussionen. Jordbrukets utsläpp ska ner och styrmedel för detta tas fram.

Syftet med seminariet, som arrangeras av Svenska Europarörelsen i samarbete med Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, är att få grepp om dagens situation och hur den har förändrats under senare år, inte minst i ljuset av den tilltagande globala uppvärmningen och den förändrade säkerhetspolitiska situationen för Sverige, Europa och världen. Frågorna belyses av följande panel:

Lars Danielsson, Sveriges EU ambassadör 2016-2023, idag senior rådgivare på Lumo Advice
Cecilia Nordin van Gansberghe, Sveriges ambassadör till FAO 2009-2015, idag ordförande i SIANI:s styrkommitté
Alarik Sandrup, näringspolitisk chef hos Lantmännen och tidigare chef för We Effect i Malawi och på LRF

Moderator Lennart Båge, ordförande i Stockholm Environment Institutes (SEI) styrelse, tidigare chef för FN:s jordbruksutvecklingsorgan IFAD.

Seminariet äger rum på KSLA, Drottninggatan 95 B, Stockholm, onsdagen den 16 oktober kl 15:00. Kaffe från 14:30.

Anmäl ditt deltagande per mejl till info@svenskaeuroparorelsen.se

Välkommen!