Den svenska livsmedelssektorn har under kort tid påverkats av tre externa händelser; torkan 2018, pandemin 2020 och livsmedelskrisen i spåren av Rysslands invasion av Ukraina. KSLA arrangerar nu ett expertseminarium kring följdverkningarna på livsmedelsförsörjningen på grund av kriget i Ukraina.
Ukraina och Ryssland utgör tillsammans världens främsta livsmedelsaktörer genom omfattande export av vete, majs, raps och solrosolja samt insatsvaror till lantbruket genom handelsgödsel, drivmedel och naturgas. Sammantaget skapar Ukraina och Rysslands frånvaro från den globala livsmedelsmarknaden en energi- och livsmedelskris med svårigheter att finna råvaror och därmed kraftigt stigande livsmedelspriser som följd.
Hur parerar livsmedelskedjans aktörer den omedelbara krisen och hur skapas en växande och robust livsmedelskedja på längre sikt?
Seminariet kommer med hjälp av ledande experter och organisationer inom området att belysa hur den svenska livsmedelssektorn tar sig an den pågående livsmedelskrisen på både kort och lång sikt.
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag för att skydda den biologiska mångfalden?
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag…
14/5: Allmänhetens bild av genteknik och GMO har ändrats visar Gentekniknämndens studie.
8/5: Nationell resurs för marin forskning, miljöövervakning, utbildning och miljöundersökningar.
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten kring dessa svåra avvägningar. Borde inte forskarnas och forskningsresultatens roll i samhällsdebatten stärkas?
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten…