Några månader efter sin kungakröning 1771 köpte Gustav III den lilla lantgården Haga i Solna socken – en tillflyktsort från offentligheten och hovets ceremoniel, ett eremitage präglat av lantlivet ro och konstlösa nöjen. Majestätets enkla boning i naturens sköte förmedlade samtidigt en medveten propagandabild av en anspråkslös och upplyst monark. Den enkla boningen var också en hemlig arbets- och mötesplats där Gustav III förberedde sina mest vågade framträdanden på den politiska scenen, statskuppen 1772, den ödesdigra riksdagen 1786, blixtkriget mot Ryssland 1788 liksom Förenings- och säkerhetsakten 1789.
Tio år efter förvärvet började Hagas odlingslandskap omvandlas till en modern lustpark. För gestaltningen av parken svarade arkitekten Fredrik Magnus Piper, som just återkommit till Sverige efter flera års studier av den engelska trädgårdskonsten. Under tidens gång har Pipers engelska park i den pittoreska stilen delvis förfallit och förvanskats.
Avsikten med promenaden är att i tanken möta Gustav III och hans inre krets på de platser där den gustavianska politiken formades och att för ögat försöka rekonstruera parkens ursprungliga komposition.
Samling vid Haga Södra grindar kl 15.00
Christian Laine, arkitekt SAR/MSA, sekreterare i Kommittén för Gustavianska Parken
Sex kungliga akademier i samverkan presenterar en föreläsningsserie i samarbete med Kommittén för Gustavianska Parken. Temat är en resa i tiden över Haga och Brunnsviken, parkens idémässiga bevekelsegrunder och tillkomst. Omgivningens och parkens historia speglas ur våra olika akademiers synvinklar och kunskapsområden.
Serien inleder ett akademiöverskridande samarbete med avsikt att reflektera över företeelser utifrån akademiernas skilda perspektiv.
Medverkande är representanter för Kungl. Akademien för de fria konsterna (1735), Kungl. Vetenskapsakademien (1739), Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien (1753), Kungl. Musikaliska akademien (1771), Svenska Akademien (1786) samt Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (1811).
Föreläsningarna hålls kl 15.00 i Konstakademiens hörsal Fredsgatan 12, Stockholm.
Därtill inbjuds till två promenader i Haga.
14/11: Möjligheter och problem med metoder och modeller på det skogliga området kommer att belysas, liksom de mera generella frågorna i tiden kring svårigheter för vetenskapliga tänkesätt att få genomslag.
14/11: Möjligheter och problem med metoder och modeller på det skogliga området…
12/11: Professor Dan Binkley presents a new study on the theme continuous cover forestry in boreal landscapes.
12/11: Professor Dan Binkley presents a new study on the theme continuous…
29/10: Focus on biohazards in the animal sourced food chain, in national and international perspectives.
29/10: Focus on biohazards in the animal sourced food chain, in national…
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa. För att bromsa utvecklingen måste mer göras inom flera områden.
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot…