KSLA har till Landsbygdsdepartementet lämnat synpunkter på förslag om Gårdsstödet 2015–2020 – förslag till svenskt genomförande (Ds 2014:6).
Mycket av EU:s jordbrukspolitik beslutas som bekant i Bryssel men varje land har möjlighet till vissa nationella val. KSLA stödjer i sitt remissvar flertalet av de föreslagna nationella valen, exempelvis att stöden ska baseras på aktuell produktion och att stöd som baseras på tidigare produktion fasas ut; att stöden i ökande grad bör inriktas mot att främja kulturlandskap och biologisk mångfald; samt att likartade regler och villkor för all areal i landet är att föredra. Hela yttrandet finns i bifogad pdf.
KSLA instämmer i flertalet förslag till nationella ställningstaganden som promemorian redovisar vad gäller gårdsstödets utformning för programperioden 2015–2020. KSLA stödjer därmed inriktningen att
Därtill vill KSLA särskilt framhålla att
KSLA har till Miljödepartementet lämnat synpunkter på Miljömålsberedningens betänkande ”Etappmål i miljömålssystemet” samt Naturvårdsverkets rapport ”Miljömålen på ny grund”.
KSLA är inte någon formell remissinstans men har ändå lämnat synpunkter på Vattenmyndighetens samrådshandlingar för den nya vattenförvaltningen. Samma remissvar har lämnats till samtliga Vattenmyndigheter.
KSLA har lämnat svar rörande remissen ”Miljömålen i nya perspektiv”.
KSLA har beretts tillfälle att yttra sig över EU-kommissionens CRCF-förslag.
KSLA har till Miljö- och energidepartementet lämnat synpunkter på Begränsning av odling av genetiskt modifierade växter.
KSLA har till Landsbygdsdepartementet lämnat synpunkter på förslag om Gårdsstödet 2015–2020 – förslag till svenskt genomförande.
KSLA har yttrat sig över förslag om ändring av EU-förordning 2018/841 (LULUCF) och EU-förordning 2018/1999.