KSLA har lämnat synpunkter på Miljömålsberedningens delbetänkande med förslag om ett klimatpolitiskt ramverk inklusive långsiktigt klimatmål, Dnr M2016/00703/KI.
vill KSLA framhålla att det är positivt och viktigt att det nu finns ett förslag på klimatpolitiskt ramverk som har så stor politisk enighet bakom sig. KSLA anser vidare att:
Det långsiktiga mål som föreslås innebär netto-noll utsläpp till 2045, med 85 % utsläppsminskningar jämfört med 1990. Det är bra med en tidigareläggning av målet jämfört med tidigare, men det är inte tillräckligt om Sverige ska bidra med sin andel för att nå Parisavtalets målsättning att begränsa den globala temperaturökningen till ca 1,5 grader, vilket innebär att hela världen behöver nå nollutsläpp till 2050. Ur detta perspektiv finns begränsade förutsättningar att tillgodoräkna sig bidrag till utsläppsminskningar i andra länder, vilket nu ligger i förslaget. Sverige bör ta tillvara sina goda förutsättningar och satsa på en tidigare omställning vilket också ligger i linje med ambitionen att vara ett föregångsland. Där ingår att konkretisera målet om att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer, exempelvis genom att se till att omställning mot en hållbar bioekonomi tar fart.
Till detta och andra remissvar på Regeringskansliets hemsida.
KSLA har beretts tillfälle att yttra sig över Museiutredningen. Ny museipolitik (SOU 2015:89).
KSLA har fått möjlighet att besvara Formas remiss om den strategiska forskningsagendan för livsmedel, Dnr 2019-02159.
KSLA har den 16 juni 2023 svarat på den Gapanalys av ERA Policy Agenda som skickats ut av Vinnova och Vetenskapsrådet.