Professor Martin Ingvars högtidstal vid 2019 års högtidssammankomst som hade temat Mat, smak och hälsa.
Professor Martin Ingvar inledde så:
Vi lever i besvärliga tider där samhället erbjuder både det som är bra och dåligt. Vi har aldrig levt så länge som idag. Vi har aldrig haft så många friska människor över 70 som vi har idag. Vad som också borde vara bra är att färre än någonsin lever med begränsad tillgång till kalorier och mer än 90 procent av världens befolkning lever i kulturer med ständig tillgång till mat. Tyvärr innebär det också tillgång till andra saker som vi stoppar i oss själva. Det är en magnifik utmaning för våra kroppar och metabola system. Dessa system har utvecklats över miljontals år med adaptiv förmåga att möta perioder med begränsad tillgång till mat och kalorier. Ständigt ätande ger djupa effekter på folkhälsan och vi har bara sett början.
Augusti 2024: Kartogram över markanvändning.
KSLA har sedan 2019 arbetat med ett projekt om jordbruksregleringen under 1900-talet. Denna artikel beskriver arbetet.
Rapport från det första seminariet inom ramen för KSLA:s försörjningsberedskapsprogram, den 17 januari 2024.
Rapport från ett rundabordssamtal den 11 december 2020.
KSLA har sedan 2019 arbetat med ett projekt om jordbruksregleringen under 1900-talet. Resultatet utkommer år 2024 som bok i KSLA:s historiska serie SOLMED (Skogs- och lantbrukshistoriska meddelanden).
Rapport från ett hybridseminarium den 19 april 2023.
Om projektet 4D4F – Datadrivet beslutsstöd för mjölkproducenter (Data Driven Dairy Decisions for Farmers).
…
Referat från seminariet ”Markanvändningen i vårt jordbruk – vad betyder den för maten och klimatet?” den 5 december 2018.