Jordbruksmekanisering i Sverige under tre sekel

Av Harald A:son Moberg.


Biblioteket stänger kl 16 torsdag 19/9, samt är helt stängt 25-26/9 då vi är på Bokmässan! Mer information
Mer information

Under 1700-, 1800- och 1900-talen genomgick Sveriges jordbruk en stor omställningsprocess från arbete med handredskap och enkla, kreatursdragna hjälpmedel till mekaniserad drift. I denna omfångsrika bok ger Harald A:son Moberg en översikt av mekaniseringens utveckling och en detaljrik bild av hjälpkrafterna utan vars insatser denna mekanisering inte hade kunnat genomföras.

Bland annat presenteras enskilda människor som var framsynta och tekniskt intresserade, liksom myndigheter, organisationer och utbildningsväsende som främjat mekaniseringen. Den innehåller även en förteckning över svenska tillverkare av jordbruksmaskiner.

Professor Harald A:son Moberg var under åren 1933–1945 lärare på Alnarp. Därefter var han till 1974 chef för Statens Maskinprovningar.

Boken är uppdelad i tre huvudkapitel, ett per sekel. I dessa huvudkapitel finns många underrubriker – se innehållsförteckningen för detaljer.

 


Arbetsmiljöfrågor och säkerhetsaspekter är viktiga för ett hållbart företagande inom jord- och skogsbruk i Sverige. Arbetet kan vara riskfyllt särskilt när det innebär ensamarbete och hantering av djur, tung utrustning och stora maskiner.


Arbetsmiljön inom den gröna näringen – hur skapar vi en bättre arbetsmiljö i jord- och skogsbruket? – Aktuellt från KSLA nr 4-2024 Mer information
Mer information