Sommarnummer med information från ett urval av akademiens aktiviteter. Klimatförändringar och grön tillväxt. Sveriges framtida elförsörjning. En Landskapsnod för dialog. Myndigheterna kring skogen. Akademiens vårexkursion. ELO:s årsmöte. Boktips från biblioteket. Enaforsholm. Med mera.
Nya kunskaper om odlingssystemens historia och om uthålligt jordbruk, presenteras i denna antologi. Dess huvudområden är: odlingssystemens historia, de idéhistoriska perspektiven, naturens kretslopp, energi- och näringsflöden samt landskapsförändringar och hållbart nyttjande.
Sammandrag av föredrag, grupparbeten och diskussion vid Ekologiskt Forum:s workshop den 2 mars 2004 med titeln Ekologiskt Forum: Behövs en tredje aktionsplan för ekologisk produktion?
Med hänsyn till å ena sidan en ökande världsbefolknings krav på mer och bättre kost och å andra sidan behovet av att använda åkerbruket för produktion av andra resurser än mat – till exempel energi, olika för industriellt ändamål avsedda produkter, rekreation osv. – kan en akut brist på odlingsmark uppstå. Det finns utomordentligt goda skäl att fundera över hur vi egentligen ser på jordbruksjord, en ändlig resurs.
Sommarnumret 2015, med information från ett urval av akademiens aktiviteter. Naturbetesmarker med många värden. Skogsnäringens värdekedjor. Akademiens vårexkursion till brandfälten i Västmanland… med mera. Trevlig läsning!
…
Hur historien påverkar vår framtid. Pest, boskapspest och mjältbrand räknas som farsoter, dvs smittsamma sjukdomar som sprids fort i stora utbrott. Historisk kunskap är central för att t ex förutse var nya utbrott kan uppstå. Vilka lärdomar kan vi dra från källor om äldre utbrott? Hur är förutsättningarna för utbrott och smittspridning idag?