Detta sommarnummer är det sista av KSLA Nytt & Noterat, som till hösten ersätts av ett nyhetsbrev med mera.
Ur innehållet:
Äta hållbart – hur ser det politiska ansvaret ut? Hur ska politikerna göra det lätt att göra rätt – och kanske svårt att göra fel för oss konsumenter? Vilken typ av styrmedelspaket krävs och är möjliga? Ett seminarium.
Caseutmaning 2022 Årets utmaning syftade till att utveckla hållbara affärsidéer för företagare som verkar i skärgårdsmiljö. Deltagarna presenterade sina idéer för 20 bofasta i Nämdöskärgården.
Synen på strömmingen i Östersjön spretar och sprattlar Stora rubriker och högt tonfall i sociala media om Östersjöströmmingens tillstånd och MSC-märkningen blev anledning till ett slutet rundabordssamtal i juni 2021.
Miljögifterna i Östersjön minskar… … ska vi äta mer Östersjöfisk? Man får inte missa nyttan med att äta fisk av rädsla för riskerna, det var expertpanelen enig om vid ett seminarium om miljögifter i Östersjön.
Nya tankar kring skogens hälsa Det inte är givet vad en skogsskada är för något, uppfattningar ändras över tid och bilden av skogsskador påverkas av vem som betraktar dem. Ett seminarium.
Forskarkompetens i fokus Den ideale forskaren är en nyfiken, uthållig, bildad, öppen, ödmjuk och innovativ projektledare, intresserad av att lösa samhällsutmaningar, menade seminariedeltagarna denna dag.
Alle man på däck! Det gamla larmropet från segelskeppens tid är välfunnet som slutkläm i en rapport från ett möte om Stockholmskonferensen UNCHE 1972. En heldag om hållbarhet på KSLA.
Betraktelser från en akademiexkursion i maj 2022 På Julita har tiden frusit – vi får en idé om hur en svensk herrgård såg ut i början av 1900-talet. Jordbruks- och skogsmark sköts dock med moderna metoder.
Ägarskifte – att lämna över till framtidens producenter Medelåldern bland lantbrukare är hög. Det är en ödesfråga för det gröna näringslivet och samhället i stort att ägarskiften sker i tid. Från ungdomsutskottets webbinarium.
Akademiens 210:e högtidssammankomst Som en pandemieffekt hölls högtidssammankomsten, med kunglig närvaro, för första (och sista?) gången i försommartid.
Och mer – trevlig läsning! KSLA Nytt & Noterat publiceras endast digitalt. Bifogade version är lågupplöst, önskar du en högupplöst pdf (ca 24 MB), skicka ett mejl om det till akademien@ksla.se.
Till bläddringsbar version (gratisapp, innehåller reklam).
Innehållet i KSLA Nytt & Noterat består främst av referat och liknande rörande akademiens seminarier och andra aktiviteter. De åsikter som framförs vid dessa seminarier är helt och hållet föredragshållarnas egna. Akademien kan inte hållas ansvarig för föredragshållares åsikter, formuleringar och uttalanden.
Matens nya vägar till staden – ett Berlinbesök. Smakens värde – för individ, producent och förädlare. Rätten att äga och bruka sin mark. Skogen och klimatet. Slottsbesök i kungliga spår. Räcker virket från skogen? Långtidsstudier av vegetationsrutorna på Enaforsholm. Och mer!
Ett inspirationsdokument om de gröna näringarnas och livsvetenskapernas roll i Sveriges utveckling mot ett hållbart samhälle
Den 15 mars 2016 gjorde Skogsskötselkommittén en exkursion till Bjurholms kommun, ca 8 mil väster om Umeå. Detta är rapporten.
En genomgång, på uppdrag av projektet Växtnoden, av hur växtförädlarrätt och patent på växter utnyttjas för att skydda nya växtsorter och växtbiotekniska innovationer med fokus på EU.
Ett inspirationsdokument om de gröna näringarnas och livsvetenskapernas roll i Sveriges utveckling mot ett hållbart samhälle.
Sammanfattning av en konferens i Alnarp som KSLA:s Kommitté för lönsam uthållig primärproduktion arrangerade den 17 september 2009 i samarbete med Partnerskap Alnarp. Fokus: produktivitetens betydelse för att uppnå lönsamhet och resurseffektivitet, med kopplingar till synbara fördelar för klimateffektiviteten
Bibliografisk förteckning uppgjord av Per Magnus Hebbe
Vid KSLAs workshop Jakten på den gröna marknadskraften – del 2, deltog representanter från industri, jordbruk, skogsbruk, naturskydd, myndigheter och forskning och diskuterade nästa generations styrmedel som väver samman miljö och marknad till gagn för konkurrenskraft och miljömål. Målet var att ge kunskap så att Norden inom EU och inom WTO kan bidra till ett grönare regelverk, exempelvis inför nästa omgång EU-program 2014.
Sverige har haft utrikesbevakning på jordbruksområdet i 130 år. Uppdraget har förändrats med jordbrukspolitiken, miljö- och livsmedelsfrågor och EU-inträdet. Lantbruksrådens kontakter, närvaro över tid, konstans, institutionella minne och nätverk kommer alltid att vara viktiga i en värld som knyts samman av handelsströmmar, migration och miljöfrågor.