Samhället har genom tiderna fokuserat på olika folkhälsoområden. För ett decennium sedan låg fokus på rökning som hot mot världshälsan. Några år senare var fettet den stora hälsoboven, och idag är det sockret som dödar. Som barn lärde vi oss att socker lockade fram tandtrollen, vilket var det stora skälet till att inte äta godis. Läsk drack man bara på helgen, och i skolan fanns inga läskautomater att lägga veckopengen i. Dagens samhälle bokstavligen översvämmas av snabbmatsställen, läskautomater och godiskiosker. Vem klarar stå emot?
Endast digitalt publicerad.
Skogsfrågor i vid bemärkelse regionaliseras och globaliseras snabbt. Samtidigt står Sverige relativt illa rustat, personellt och institutionellt, att möta och dra nytta av denna internationalisering. För att komma till rätta med bristerna och bygga upp en resurs- och rekryteringsbas krävs analyser, målformuleringar, planering, strategier och åtaganden från såväl institutioner och myndigheter som företag och internationella organisationer.
Denna bok ingår i ett bokverk om två volymer som behandlar den gröna näringens utveckling, medaljer, belöningar under drygt 200 år. Denna volym handlar om historia och utveckling.
Sommarnumret 2015, med information från ett urval av akademiens aktiviteter. Naturbetesmarker med många värden. Skogsnäringens värdekedjor. Akademiens vårexkursion till brandfälten i Västmanland… med mera. Trevlig läsning!
En genomgång, på uppdrag av projektet Växtnoden, av hur växtförädlarrätt och patent på växter utnyttjas för att skydda nya växtsorter och växtbiotekniska innovationer med fokus på EU.
Historia och utveckling.
…
KSLA:s kommitté för EU-frågor genomförde i februari 2004 en konferens som belyste det svenska jordbrukets och livsmedelssektorns ändrade förutsättningar på de nya marknaderna och med de öppna gränserna österut i och med att EU under 2004 fick flera nya medlemsstater, många från det forna östblocket.
Ett sammandrag av akademiens verksamhet 2013. Akademiens uppgift är att med stöd av vetenskap och praktiskt erfarenhet till samhällets gagn främja jordbruk och skogsbruk samt därtill knuten verksamhet.
Seeds for the Future (KSLAT no 4-2016) is a documentation of the results of KSLA’s Dialogue Project about biotechnology in agriculture. ”The objective is sustainable agriculture, and modern plant breeding is one important tool to achieve this objective.”