Nitton organisationer utarbetade under 2004 med Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien(KSLA) som plattform ett gemensamt dokument med visioner för inriktning av och innehåll i den framtida forskningen och innovationsverksamheten inom den gröna sektorn. Dokumentet utgick från den gröna sektorns omfattande betydelse för landets välstånd nu och i framtiden, den gröna sektorns förmåga att förbättra välstånd och samtidigt utveckla ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet samt nuvarande FoU-verksamhetens status inom den gröna sektorn.
Dokumentet, och andra liknande dokument från enskilda aktörer inom FoU-sektorn, fick god effekt. Från att den forskningspolitiska debatten i början av propositionsarbetet pekat ut endast teknik och medicin som områden som avsågs prioriteras i den då kommande forskningspolitiska propositionen, omfattar den nu av riksdagen antagna propositionen ett tredje område som prioriteras lika högt som medicin och teknik, nämligen hållbar utveckling. Planerings- och strategiarbetet för den kommande forskningspolitiska perioden 2006–2008 startar under hösten hos de olika aktörerna inom forsknings- och innovationssystemet.
Syftet med Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens konferens var flerfaldigt: – att informera om vad den forskningspolitiska propositionen innebär för den gröna sektorn, – att ange åtgärder för hur forsknings- och innovationssystemet från råvara till färdig produkt ska kunna integreras – att visa på behovet av att de ekonomiska löften som utställs i den forskningspolitiska propositionen infrias åtminstone till angivna belopp, – att mellan aktörerna inom den gröna sektorns forsknings- och innovationssystem påbörja en diskussion om prioriteringar och inriktning av forskning för tillväxt och uthållighet.
Referat från en sportfiskekonferens i april 2005.
Kommittén för ”Klimatet och skogen” inrättades under 2002 och har verkat under närmare fyra år. I och med avlämnandet av föreliggande underlag till ett forskningsprogram så har kommittén fullgjort sina åtaganden. Ett fortsatt arbete med att utveckla och omforma programmet, samt att initiera dialoger med tänkbara finansiärer, genomförs bäst i en annan organisationsform än i en kommitté inom KSLA. I ett tänkt fortsatt arbete ligger bland annat att engagera lämpliga forskningsutförare och att omforma forskningsprogrammet till en eller flera forskningsansökningar.
Slam som produktionsresurs i svenskt jord- och skogsbruk – workshop 4
…