Intresset för hälsofrågor har sannolikt aldrig varit större än nu och kvällstidningarnas bilagor är fyllda med råd om motion, kost och annat hälsorelaterat. Att fisk är nyttigt är en trossats som tidigt inpräntats i oss.
Överfiske är ett globalt problem som fått allt större utrymme i media. Ökat miljöengagemang gör många konsumenter tveksamma till fisk – de vill inte orsaka mer negativ påverkan på fiskbestånden genom sin konsumtion.
De senaste åren har en het debatt pågått om dioxin kopplat till feta fiskarter i Östersjön, framförallt lax och strömming. Inom EU är det förbjudet att sälja råvaror som överstiger vissa gränsvärden för dioxin. Sverige har ansökt om och fått permanent undantag från detta förbud beträffande vissa fiskarter. Det har ifrågasatts från många håll och flera menar att det handlar om en eftergift gentemot fiskerinäringen och det småskaliga kustfisket längs ostkusten.
Seminariet Fisk, gift och hälsa, arrangerat av KSLA:s fiskekommitté, belyste dessa frågor och flera. Många intressanta aspekter på fiskkonsumtion berördes under dagen.
Detta är rapporten därifrån.
Text: Henrik C Andersson.
Nya kunskaper om odlingssystemens historia och om uthålligt jordbruk, presenteras i denna antologi. Dess huvudområden är: odlingssystemens historia, de idéhistoriska perspektiven, naturens kretslopp, energi- och näringsflöden samt landskapsförändringar och hållbart nyttjande.
At the 2021 KSLA Bertebos seminar, international experts discussed animal disease prevention and control with a view to identifying key factors for future success. This journal comprises their written contributions.
Rapporten Så klarar det svenska jordbruket klimatmålen är gjord i samverkan mellan KSLA och IVA, och är den sista delrapporten inom ramen för IVA:s projekt ”Vägval för klimatet”.
…