Socker är en produkt som är allmänt tillgänglig och som konsumeras mycket idag. På 1600-talet var det dock en mycket exklusiv vara och den svenska sockerproduktionen var baserad på importerade sockerrör. Produktionen var mer eller mindre hantverksmässig och skedde i liten skala. Detta förändrades då man kunde producera socker ur sockerbetan.
Betodlingen i Europa startade i början av 1800-talet. Betodlingen i Sverige etablerades på 1830-talet och den första betsockerfabriken anlades i Malmö 1837 (Sockerbolaget 1973). Betodlingen och etablering av sockerbruk sker i huvudsak i Skåne, men även på andra platser, exempelvis Öland och Gotland. Platserna har en fördel av att det finns tillgång till kalk. Man behöver bränd kalk i processen att rena råsaften och hög kalkhalt i jorden är också bra för betan i sig som kräver högt pH-värde för att växa bra.
Det har skett en omfattande strukturrationalisering inom branschen. Sockerindustrin vid sekelskiftet kring år 1900 hör till de större industribranscherna i landet och det var ofta mycket storskaliga anläggningar, långt från de små sockerbruken som fanns tidigare. Industrierna var initialt enskilda företag, men redan år 1907 skedde en stor sammanslagning när Svenska Sockerfabriksaktiebolaget skapades.
Startsidesbild: Sockerbetor, En-cas-de-soleil, CC BY-SA 4.0.
Utländsk historisk litteratur om mat och livsmedel i Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens bibliotek.
Vagn J Brøndegaard i Sudhoffs Archiv, Band 63, Heft 2, 1979, s 190–193.
Rapport från en digital workshop den 10 november 2021.
En chatbotrapport från Allmänna avdelningens överläggningsämne den 9 februari 2023.