Jordbruksväxternas utveckling sedan 1880-talet
Jordbrukaren har med aktivt urval av kärnor och frön alltid strävat mot bättre sorter och valt dem som visat sig starkast och givit bäst utfall. Genom upptäckten av ärftlighetslagarna år 1900 fick växtförädlingen en fastare teoretisk grund för sitt arbete. Korsningar kunde planeras och utnyttjas bättre. Hybrideffekter gav stora skördeökningar. Genetisk forskning gav underlag för stora framsteg inom växtförädlingen. Arbetet resulterade i sorter med hög avkastning, bättre anpassning till modern jordbruksdrift och ökad sjukdomsresistens. Allt detta underlättade jordbrukarnas arbete. Samtidigt skedde en anpassning av kvalitetsegenskaperna till konsumenternas krav.
Den svenska växtförädlingens historia. Jordbruksväxternas utveckling sedan 1880-talet är redigerad av Gösta Olsson som, tillsammans med ett tjugotal av landets främsta växtförädlare, i denna bok presenterar växtförädlingens historia. Här skildras utvecklingen utifrån flera teman, däribland växtförädlingsföretagens uppbyggnad och utveckling, forskningen vid universiteten, metodutvecklingen och de olika växtslagens förädling.
…
Träakademien är ett projektarbete som initerats och drivs gemensamt av IVA och KSLA. Detta är en sammandrag av föredrag och diskussioner vid en sammankomst den 11 februari 2004 med utgångspunkt i den av europeiska sågverksunionen, CEI-Bois, nyligen genomförda analys och utredning ” The European Road Map for the Wood Products Industry”.
De senaste åren har befolkningen ökat i de flesta svenska kommuner genom invandring från utlandet. Det skapar nya utmaningar och nya möjligheter för landsbygden. Var kommer samtalet om lokala och regionala angelägenheter att föras? Vem skapar framtidens bild av land och stad? Texterna i denna skrift, skrivna av KSLA:s Kommitté för land och stad, publicerades under våren 2016 i ett 20-tal av MittMedias lokaltidningar.
Vegetationsutvecklingen på ön har fotodokumenterats åren 2014 och 2022.
Utvecklingen under 1900-talet och potatisen i forskning och undervisning vid Institutionen för växtodlingslära i Ultuna 1957–1991.
Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens verksamhetsberättelse för år 2017.