År 1780 höll Bengt Bergius ett märkligt tal som preses i Vetenskapsakademien. Tal om läckerheter har därefter haft ett särskilt anseende som ett kraftprov i lärdomshistoriska och gastronomiska kretsar. Det behandlar vad människor sedan antikens dagar till hans egen tid runt om i världen ätit och drogat sig med. Med stor sakkunskap beskrivs hur födoämnen av alla slag odlas, samlas in, förvaras och bereds.
I Tal om läckerheter får läsaren inblick i både svältkost, där allt togs till vara, och den lyxigaste och mest kräsna gourmetmat för överklassen. I boken beskrivs även hur man anrättat olika vilda djur, där vissa arter sedan utrotats.
För första gången återutgivs här verket i sin helhet. Det har även försetts med ett rikhaltigt bildmaterial med illustrationer från denna tid. För att underlätta för läsaren och öka förståelsen har boken kompletterats med fylliga sakregister och förklaringar.
Redaktör: Jakob Christensson
SOLMED 65 som pdf.
Beställ här nedanför för priset 500:- exkl frakt.
Obs! Vanligtvis är boken billigare att beställa hos Adlibris eller hos Bokus.
Till recension i Svenska Dagbladet.
Recension av David Dunér i årsskriften Sjuttonhundratal, Nordic Yearbook for Eighteenth-Century Studies
Recension i Biblis nr 72 2015/2016
Boktips i Biologen nr 3-2015
Till Sveriges Radio: essä av Karsten Thurfjell och inslag i P1 Kultur.
Vårnummer med information från ett urval av akademiens aktiviteter m m. Makten över marken – vem bestämmer? Mat, pris och mervärden. Landskapets karaktär. Väldoftande jordbruk. Att rädda havet…
…
En antologi om samexistens och utveckling av jordbruket i u-land och i-land.