Biografisk matrikel över eleverna vid Jonas Alströmers schäferskola på Höjentorp och i Alingsås 1736–64
Åren 1736–64 fanns på västgötska Höjentorp och i Alingsås en skola där man utbildade provinsialschäfrar – fårkonsulenter på modern svenska. Författaren har efter noggrann forskning fått fram uppgifter om ett 60-tal av elevernas liv och leverne. Biografierna tar även upp deras verksamhet ute i landet som då omfattade även Finland. Uppgifterna kan vara till stor hjälp för lokalhistoriker och släktforskare.
Boken inleds med en artikel av agrarhistorikern Carin Martiin.
Per-Ola Räv. 158 s., ill., delvis i färg.
…
För att bättre förstå vad som idag driver unga kvinnor och män att utveckla företag och verksamheter på landsbygden och därmed bättre kunna vaska fram de goda förebilderna, arrangerades den 17 september 2009 seminariet Att ”odla” entreprenörskap på landsbygden. Ett referat av Torbjörn Wennebro.
Ängar och hagar är innehållsrika kulturminnen men också levande natur, som erbjuder rik biologisk mångfald och viktiga ekosystemtjänster. Dessa kulturskatter kan bara bevaras genom att brukas. Men det förutsätter att bönderna får betalt för de kollektiva nyttigheter som de producerar. Policyinstrument, engagemang och ansvarstagande krävs för att bryta den negativa trenden för våra ängar och hagar.