Från krog till krog – om 700 år av uteätande

Hur gick det till i 1700-talets krogliv – vad serverades, hur umgicks man, vilka var besökarna och vilka förordningar gällde? Detta boksamtal gör en kortfattad resa genom den politiska, ekonomiska, sociala och gastronomiska historien.


Från medeltidens ölbodar och tavernor, via stormaktstidens gästgiverier och gårdskök, 1700-talets kaffehus och vinkällare, 1800-talets caféer och restauranger fram till våra dagars fast food och food trucks – vad serverades, vilka förordningar gällde, vilka var besökarna, hur umgicks man?

Jimmy Lyhagen, akademibibliotekarie på KSLA, samtalar med måltidsforskarna och författarna Håkan Jönsson och Richard Tellström, som har skrivit boken ”Från krog till krog – om 700 år av uteätande”. Boksamtalet gör korta nedslag i den politiska, ekonomiska, sociala och gastronomiska historien. (Avsnittet är 40 minuter långt.)

 

 


Länk till podden (2021-01-12)


KSLA-podden tar upp aktuella ämnen och intressanta frågor med hjälp av kunniga och engagerade forskare, experter och praktiker verksamma inom de gröna och blå näringarna, många av dem ledamöter i KSLA. Samtalen handlar om jord- och skogsbruk, mat och dryck, mark och klimat, hav och sjö, sjukdomar och antibiotika, biologisk mångfald, växter, vilt och skogsskador.

Avsnitten är omkring 30 minuter långa och vi publicerar ett eller två per månad.

Välkommen till gröna samtal med KSLA!


Kvinnor i lantbruket – sammanfattning av seminarium

Ökad jämställdhet ger utveckling, enligt FAO-rapport. Sammanfattning av seminariet Women in agriculture hos KSLA den 19 maj 2011.

Kvinnor i lantbruket – sammanfattning av seminarium

Ökad jämställdhet ger utveckling, enligt FAO-rapport. Sammanfattning av seminariet Women in agriculture hos KSLA den 19 maj 2011.

Friska skogar – så når vi dit – KSLAT nr 7-2022

Detta nummer av KSLA:s tidskrift ger en sammanfattning av tre års arbete i KSLA:s skogsskadekommitté.

Friska skogar – så når vi dit – KSLAT nr 7-2022

Detta nummer av KSLA:s tidskrift ger en sammanfattning av tre års arbete i KSLA:s skogsskadekommitté.

KSLA Nytt 4-2021

Transporternas betydelse för mat och klimat, livsmedelsberedskap, skogsskötsel och skogsskador, forskning om äganderätt och KSLA:s roll i skogsdebatten är en del av det som finns i detta nummer.

KSLA Nytt 4-2021

Transporternas betydelse för mat och klimat, livsmedelsberedskap, skogsskötsel och skogsskador, forskning om äganderätt och KSLA:s roll i skogsdebatten är en del av det som finns i detta nummer.

KSLA Koncentrerar: Jordbruk och biologisk mångfald

En rapport från arbetsgruppen Klimat och Jordbruk inom KSLA.

KSLA Koncentrerar: Jordbruk och biologisk mångfald

En rapport från arbetsgruppen Klimat och Jordbruk inom KSLA.