Växtnodens åsikt om EU-kommissionens rapport Study on the status of new genomic techniques under Union law and in light of the Court of Justice ruling in Case C-528/16
Så här tycker vi i Växtnoden om EU-kommissionens rapport Study on the status of new genomic techniques under Union law and in light of the Court of Justice ruling in Case C-528/16
Rapporten från DG Sante är ett steg i rätt riktning genom att den klart deklarerar att den nuvarande regleringen av GMO inte är anpassad till dagens situation, med den utveckling som skett av forskningen inom området och i omvärlden av nya genomiska tekniker.
Det är positivt att Kommissionen öppnar för ändringar av regleringen av GMO och för konsultationer med medlemsstater, intressenter och NGOs samtidigt som dialogen med Ministerrådet och Europaparlamentet initieras. Men ny lagstiftning om regleringen av GMO kan tidigast komma på plats 2024 och den slutliga utformningen är oklar.
Rapporten lämnar dessutom en del viktiga frågor obesvarade, som till exempel hur centrala be-grepp som ”mutagenes” och ”genetisk förändring” ska definieras enligt lagen. Detta leder till fortsatt oklarhet för en del produkter av nya tekniker.
I det korta perspektivet råder stor osäkerhet om vad som kommer att gälla för växter som tagits fram med olika förädlingstekniker och för produkter som baserats på sådana växter. Denna osäkerhet påverkar inte bara växtförädlare och forskare utan också den industri som baseras på råvaror från jordbruket, importörer till EU av växter, vegetabilier och vegetabiliebaserade produkter samt lantbruk och trädgårdsnäring inom EU.
Därför måste Kommissionen snarast klargöra vilka produkter av nya tekniker för växtförädlingen som inte faller under GMO-regleringen. Denna förteckning kan successivt fyllas på i takt med att förutsättningarna för den nya GMO-regleringen växer fram i den konsultations- och dialogprocess som nu initierats.
2021-05-31
Annika Åhnberg, Anders Nilsson, Dennis Eriksson, Jens Sundström och Jan-Olov Johansson
29/11: Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa. För att bromsa utvecklingen måste mer göras inom flera områden.
16/10: Krig och den globala uppvärmningens konsekvenser har på senare år lyft frågan om den globala livsmedelsförsörjningen. Frågan diskuteras vid seminariet som hålls på…
26–29/9: Välkomna till KSLA:s monter på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg!
En rapport från Försörjningsberedskapsprogrammet, Arbetsgrupp Infrastruktur och Utrikeshandel.