KSLA utlyser Wallenbergprofessurer

KSLA:s internationella gästprofessurer: Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse finansierar fyra ettåriga gästprofessurer av högsta internationella klass under perioden 2022–2024 – Wallenbergprofessurerna.


FN:s agenda 2030 för hållbar utveckling, liksom nationella miljömål, definierar mål för en långsiktig utveckling av en hållbar bioekonomi. Den gröna sektorn spelar en viktig roll för att möta flera av de globala utmaningar som identifierats i Agenda 2030, såsom klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald.

Den gröna sektorn definieras i detta sammanhang som skogs-, jord- och trädgårdsbruk, husdjursskötsel och veterinärmedicin, jakt och renskötsel samt fiske och vattenbruk. Konsumtion relaterad till den gröna sektorn ingår, däremot inte de därpå baserade industrierna.

För att uppnå de globala och nationella mål som rör den gröna sektorn och hållbart nyttjande av naturresurser är excellent vetenskaplig forskning och innovation avgörande. Programmet för Wallenbergprofessurer är en pusselbit. Gästande Wallenberg-professorer kommer att arbeta vid svenska lärosäten under ett läsår med fokus på att stärka en hållbar svensk grön sektor genom vetenskaplig forskning. Följande forskningsområden är exempel på frågor som gästprofessorerna kan ta itu med:

  • Hur nya jordbruksgrödor, metoder och produkter kan mildra målkonflikter och främja synergier mellan mål för hållbar utveckling.
  • Hur skogsbruk kan bidra till en cirkulär ekonomi, klimatmål, biologisk mångfald och ekosystemtjänster.
  • Att identifiera möjligheter för ökat hållbart vattenbruk samtidigt som vilda fiskbestånd bevaras.
  • Regelverkens och samhällsstyrningens roll i en hållbar utveckling av den gröna sektorn.

Universitet och högskolor inbjuds nu att inkomma med förhandsförslag på en eller flera gästprofessorer som ska verka inom områden som är viktiga för lärosätet och landet, till distinkt nytta och i en god forskarmiljö. Dessa ”pre-proposals” ska vara akademien tillhanda senast den 1 mars 2023.

Beredningen av inkomna förslag sker i en vetenskaplig beredningsgrupp, utsedd av KSLA:s kollegium. Det slutgiltiga beslutet fattas av akademikollegiet.

Mer information och utlysning på svenska.

More information and announcement in English.

Frågor besvaras av
Akademiens sekreterare Peter Normark
Telefon: 08-54 54 77 02, 072-141 80 54
peter.normark@ksla.se

____________________________________________________________________

Serien av KSLA-Wallenbergprofessurer inleddes 2014 med att Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse finansierade sju ettåriga gästprofessurer av högsta internationella klass. Serien var en gåva till KSLA vid akademiens 200-årsjubileum. 

KSLA har yttrat sig angående "Reglering av veterinärpersonal med mera vid höjd beredskap"

KSLA har yttrat sig över remissen ”Reglering av veterinärpersonal med mera vid höjd beredskap LI2024/01748”

Vilka möjligheter och risker finns med handel av biodiversitetskrediter?

9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag för att skydda den biologiska mångfalden?

Inbjudan att nominera mottagare till Akademiens priser och belöningar 2026

15/4: Dags att nominera mottagare av KSLA:s priser för enastående insatser i de gröna näringarna.

Akademiens Bertebos Prize

För internationellt banbrytande forskning och utveckling inom livsmedel, jordbruk, djurhälsa eller ekologi.