Den globala situationen med utbredd antibiotikaresistens, AMR, är alarmerande idag. På djursidan är god djuromsorg, förebyggande djurhälsoarbete och hållbara produktionsmetoder viktiga verktyg i den internationella kampen mot AMR och något vi i Sverige arbetar med sedan länge.
Seminariet utgår från det arbete Sverige inledde på 1980-talet då vi som första land i världen förbjöd tillväxtbefrämjande antibiotika i djurfoder. Det var långt innan resistensproblematiken hade nått de alarmerande nivåer som vi ser i dagsläget. KSLA vill belysa det svenska arbetet för en ansvarsfull och restriktiv antibiotikaanvändning i djurhållningen, där samarbetet mellan näring, myndigheter, konsumenter och beslutsfattare har varit en viktig framgångsfaktor. Något vi däremot har varit mindre skickliga på är att göra vår strategi internationellt känd. På vilket sätt kan de svenska erfarenheterna vara till nytta för länder som nu påbörjar sitt AMR-arbete?
19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det vilda i svensk livsmedelsstrategi diskuteras bland annat vid årets Viltmatdag där också vinnaren av utmärkelsen ”Årets Viltmatkrog” presenteras.
19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det…
13/10: Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin för en mer robust livsmedelsförsörjning? Frågan diskuteras vid Jordbruksavdelningens höstöverläggning.
13/10: Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av…
27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och mindre miljö- och klimatpåverkan. Välkomna till seminariet ”S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden”.
27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och…
26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications to ensure increased food security in low-income countries and is arranged by the 2022 Prize Laureate, professor Rodomiro Ortiz.
26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications…