Det skiftande åkerbrukets betydelse för snapsen, sillen och sången

Webinar

Musikens betydelse för människan i olika sammanhang kan knappast överskattas. Den finns där som en självklar del av människans tillvaro både i vardag och fest och lantbruket är sannerligen inget undantag.

Lördag 18 september kl 15.00–16.30 är det dags för KSLA:s bidrag i årets akademigemensamma seminarieserie om musik som uppmärksammar Kungl. Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum.


Det skiftande åkerbrukets betydelse för snapsen, sillen och sången Mer information
Mer information

När man parar ihop musik och mat kanske man först tänker på bord- och dryckesvisornas närmast rituella betydelse vid olika festliga tillställningar, men musiken fanns (och finns) där även för att fylla andra funktioner, till exempel för att underlätta arbetet på åkern och i skogen. Förr kanske man sjöng arbetssånger för att göra enformiga arbetsmoment lite roligare. Idag kanske det oftare är fråga om att lyssna på musikradion i traktorn, men oavsett vilket är musikens närvaro i skogs- och lantbruket lika påtaglig då som nu.

KSLA-ledamöterna Richard Tellström, docent i måltidsvetenskap vid Stockholms universitet, och Erik Hartman, verkställande direktör för Föreningen Foder & Spannmål, delar med sig av kunskap, historia, sång och musik inom området. Musiken framförs av en dubbelkvartett från Orphei Drängar.

Arrangör: Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien. På grund av rådande situation webbsänds programmet via Zoom.

Övriga program i serien


Årets viltmatdag

19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det vilda i svensk livsmedelsstrategi diskuteras bland annat vid årets Viltmatdag där också vinnaren av utmärkelsen ”Årets Viltmatkrog” presenteras.

Årets viltmatdag

19/8: Vad kan lite vilt göra på tallriken och var är det…

En svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin

13/10: Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin för en mer robust livsmedelsförsörjning? Frågan diskuteras vid Jordbruksavdelningens höstöverläggning.

En svensk växtnäringsstrategi som en del av den nationella livsmedelsstrategin

13/10: Är det dags för en svensk växtnäringsstrategi som en del av…

S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden

27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och mindre miljö- och klimatpåverkan. Välkomna till seminariet ”S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden”.

S.O.S. Sustain Our Soils! Om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden

27/9: Mer mat och mångfald från mindre mark, med mindre insatser och…

Plant Breeding – The key to food security and improved foods

26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications to ensure increased food security in low-income countries and is arranged by the 2022 Prize Laureate, professor Rodomiro Ortiz.

Plant Breeding – The key to food security and improved foods

26 Oct: This Bertebos Seminar has its focus on plant breeding applications…