Den globala situationen med utbredd antibiotikaresistens, AMR, är alarmerande idag. På djursidan är god djuromsorg, förebyggande djurhälsoarbete och hållbara produktionsmetoder viktiga verktyg i den internationella kampen mot AMR och något vi i Sverige arbetar med sedan länge.
Seminariet utgår från det arbete Sverige inledde på 1980-talet då vi som första land i världen förbjöd tillväxtbefrämjande antibiotika i djurfoder. Det var långt innan resistensproblematiken hade nått de alarmerande nivåer som vi ser i dagsläget. KSLA vill belysa det svenska arbetet för en ansvarsfull och restriktiv antibiotikaanvändning i djurhållningen, där samarbetet mellan näring, myndigheter, konsumenter och beslutsfattare har varit en viktig framgångsfaktor. Något vi däremot har varit mindre skickliga på är att göra vår strategi internationellt känd. På vilket sätt kan de svenska erfarenheterna vara till nytta för länder som nu påbörjar sitt AMR-arbete?
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag för att skydda den biologiska mångfalden?
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag…
14/5: Allmänhetens bild av genteknik och GMO har ändrats visar Gentekniknämndens studie.
8/5: Nationell resurs för marin forskning, miljöövervakning, utbildning och miljöundersökningar.
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten kring dessa svåra avvägningar. Borde inte forskarnas och forskningsresultatens roll i samhällsdebatten stärkas?
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten…