Endast för särskilt inbjudna.
Sveriges lantbruksföretag är utsatt för stor konkurrens inom livsmedelsbranschen vilket medfört outnyttjade arealer på grund av bristande lönsamhet. Nu växer nya samhällsbehov fram som skulle kunna ge lönsam produktion av biomassa, recirkulering av växtnäring och värdeskapande processer med restprodukter.
En stärkt småskalig bioenergiverksamhet är ett steg framåt för lantbrukets och samhällets utveckling. Nästa steg kan leda in på många nya marknader genom produktion av bioråvaror till en mängd olika användningsområden.
Inom ramen för ett Vinnova-finansierat projekt kartlägger vi nu forskningsläget för den småskaliga bioenergibranschen.
Samtidigt startar en dialog för att gemensamt forma en forskningsstrategi som ska leda till en mer konkurrenskraftig och samordnad småskalig bioenergibransch.
I förlängningen ska en gemensam inriktning för forskning och innovation (FoI) leda till lönsamt företagande på landsbygden där biomassa till samhällets många olika behov kan tillgodoses.
Vi som organiserar arbetet är:
Susanne Paulrud susanne.paulrud@sp.se tel 010-516 59 05 Projektledare och forskare, SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, (projektägare)
Cecilia Wahlberg Roslund cecilia.wahlberg@hush.se tel 070-397 09 99 Landsbygds- och affärsutvecklare, Hushållningssällskapet
Daniel Ingman daniel.ingman@lrf.se tel 073-021 8833 Marknadsutvecklare, LRF
Ann Segerborg-Fick ann.Segerborg-Fick@jti.se tel 010-516 69 14 Ordförande Energikommittén, KSLA
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag för att skydda den biologiska mångfalden?
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag…
14/5: Allmänhetens bild av genteknik och GMO har ändrats visar Gentekniknämndens studie.
8/5: Nationell resurs för marin forskning, miljöövervakning, utbildning och miljöundersökningar.
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten kring dessa svåra avvägningar. Borde inte forskarnas och forskningsresultatens roll i samhällsdebatten stärkas?
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten…