För att se webbsändning, klicka här
Endast för akademiens ledamöter och särskilt inbjudna.
Få branscher är så beroende av god framtidsspaning som skogsbruket. En skogsskötare måste varje dag ställa sig frågan: Vilka trädslag och kvaliteter vill våra barnbarn – och deras barn – få ut ur de skogar vi anlägger i dag? Och vilka andra nyttigheter kan de tänkas uppskatta – och betala för? Biologisk mångfald? Friluftsliv? Koldioxidlagring?
Historiskt har skogsnäringen inte alltid varit framgångsrik i sina framtidsprognoser. Ta bara ekplanteringarna på Visingsö; när träden var avverkningsmogna efter 150 år hade man sedan länge slutat bygga krigsfartyg i trä! Larm om framtida virkesbrist och virkesöverskott har avlöst varandra. Försumpning och försurning har hotat skogarna. Och en period skulle snabbväxande skogar i tropikerna ta över helt. Listan på historiska missbedömningar av framtiden kan göras lång. Varför har vi så ofta sett fel när vi tittat in i kristallkulan – och kan modern framtidsforskning hjälpa oss att bli skarpare framtidsspanare? Det är temat för skogsavdelningens höstsammankomst.
Moderator Linda Hedlund, ordförande Skogsavdelningen
15/5: Åkermark är en nationell areell resurs nödvändig för produktion av livsmedel, biobaserade råvaror, biologisk mångfald och för försörjning på landsbygden.
15/5: Åkermark är en nationell areell resurs nödvändig för produktion av livsmedel,…
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag för att skydda den biologiska mångfalden?
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag…
14/5: Allmänhetens bild av genteknik och GMO har ändrats visar Gentekniknämndens studie.
8/5: Nationell resurs för marin forskning, miljöövervakning, utbildning och miljöundersökningar.