Kolhydrater och hälsa – myter och verklighet

Seminarium

Kolhydrater och hälsa – myter och verklighet Mer information
Mer information

Se symposiet på YouTube!

Kungl. Vetenskapsakademiens Nationalkommitté för nutrition och livsmedelsvetenskap, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens Kommitté för livsmedelsproduktionens värdekedja, och Hjärt-Lungfonden inbjuder till ett vetenskapligt symposium på temat ”Kolhydrater och hälsa – myter och verklighet”.

Kolhydrater är en komplex grupp av näringsämnen vars roll diskuteras livligt i olika samhällssektorer. I symposiet deltar ledande svenska forskare som redogör för det aktuella kunskapsläget avseende kolhydrater och hjärt-kärlsjukdomar, metabolism, tarmhälsa och klimatpåverkan. Symposiet berör också historiska, industriella och mediala aspekter.

Seminariet är fulltecknat, v g kontakta Peter Brändén, peter.branden@kva.se, för plats på reservlista.

Program

13.00
Välkommen
Marie Löf, professor, Linköpings universitet (moderator)

13.05
Trendanalys och konsumentattityder
Ingela Stensson, KSLA-United Minds

13.15
Kolhydraternas betydelse för kardiometabol sjukdom
Emily Sonestedt, docent, Lunds Universitet

13.35
Fullkorn, kolhydrater och hälsa
Rikard Landberg, professor, Chalmers tekniska högskola, Göteborg

13.55
Mikropaus

14.00
Mikrobiota och kolhydrater – betydelse för metabola sjukdomar
Fredrik Bäckhed, professor, Göteborgs Universitet

14.20
Kolhydrater och miljöpåverkan
Charlotte Lagerberg-Fogelberg, AgrD. – handläggare, Livsmedelsverket

14.40
Paus – fullkornsfika

15.10
Att nyttiggöra kolhydrater – industrins utmaning
Emma Nordell, Lantmännen

15.30
Kolhydraternas historiska roll i människans kost
Daniel Rydén, författare och journalist, Sydsvenskan

15.50
Mikropaus

15.55
Varför blir det ibland fel i medierna och hur kan vi bli bättre?
Amina Manzoor, medicinreporter, Dagens Nyheter

16.15
Avslutning
Marie Löf

Seminariet kommer att filmas men inte sändas live. Inspelningen kommer att finnas på www.kva.se samt www.kva.se/video och Vetenskapsakademiens Youtube-kanal.