Den 9 juni 2024 hölls val till Europaparlamentet, som består av 720 folkvalda ledamöter med 21 svenska mandat, för de kommande fem åren. EU-parlamentarikernas huvuduppgifter är att besluta om nya lagar och EU:s budget tillsammans med ministerrådet.
Under sommaren utsågs en ny EU-kommissionär och under höstens lopp fastställs den nya EU-kommissionen. Vad betyder valresultatet och parlamentets respektive kommissionens nya sammansättning för EU:s jordbruks- och livsmedelssektor den kommande femårsperioden? Vilka prioriteringar förväntas ge avtryck i politiken för jordbruks- och livsmedelsproduktionen med avseende på klimatanpassning & -omställning, livsmedelsförsörjningssäkerhet, djurvälfärd, export, matkvalitet, konsumenter och jordbrukare med mera?
KSLA:s Jordbruksavdelning bjuder in till sammankomst för ett fördjupande seminarium med centrala intressenter för fördjupad förståelse av vad vi kan vänta under den kommande mandatperioden.
Varmt välkomna alla som är intresserade av frågan!
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag för att skydda den biologiska mångfalden?
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag…
14/5: Allmänhetens bild av genteknik och GMO har ändrats visar Gentekniknämndens studie.
8/5: Nationell resurs för marin forskning, miljöövervakning, utbildning och miljöundersökningar.
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten kring dessa svåra avvägningar. Borde inte forskarnas och forskningsresultatens roll i samhällsdebatten stärkas?
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten…