Slam som produktionsresurs i svenskt jord- och skogsbruk – del III
KSLA höll under våren 2012 fyra workshops om tillförsel av rötslam till jordbruksmark. Bakgrunden var att KSLA i ett remissvar till Naturvårdsverkets slamutredning erbjudit sig att ta fram mer fakta i frågan genom seminarier och liknande. Vid tillfället för dessa workshops pågick en ny och utökad slamutredning med ett vidare kretsloppsperspektiv. Dessa workshops var, tillsammans med en öppen konferens 2013, avsedda att bistå med fakta och erfarenheter till Naturvårdsverkets utredning.
Oönskade ämnen i slam var temat för KSLA:s tredje workshop om slam våren 2012. Måndagen den 14 maj möttes forskare, andra experter och intressenter för att diskutera och lyssna till kunskapsläget för dagens tema. Förekomst i slam av tungmetaller, organiska miljögifter, patogena mikroorganismer och antibiotikaresistenta bakterier belystes under dagen och inte minst diskuterades vad dessa egentligen betyder om de kommer ut i jordbruksmark. Här råder mer brist än tillgång på kunskap konstaterades det.
Detta är rapporten från denna workshop.
Text: Monica Kling, frilansjournalist, Miljö & JordOrd
Seminariet Fisk, gift och hälsa, arrangerat av KSLA:s fiskekommitté, belyste hälso- och miljöfrågor med koppling till framförallt fisk i Östersjön. Detta är rapporten.
Rapport från KSLA:s och Skogshistoriska sällskapets seminarium Det skogliga biståndet så här långt, den 31 oktober 2017.
…
Diffust läckage från åkermark står för en stor del av tillförseln av både kväve och fosfor till vattenmiljön. Arbetet med vattenvård i de nya miljömålen samt i ramdirektivet för vatten kommer att ge ytterligare ökat fokus på denna källa och tillförselväg. Syftet med konferensen var att sammanfatta och sprida den senaste kunskapen om vattenvård i lantbruket.