Inom KSLA pågick tidigare ett äganderättsprojekt som skulle öka kunskapen om privat äganderätt och dess betydelse för de areella näringarna och samhällsnyttan. Ett viktigt led i projektets arbete var att lyssna på olika aktörer inom de gröna näringarna. Därför bjöds i maj 2019 ett antal myndigheter som är viktiga för jord- och skogsbruket in till KSLA för ett rundabordssamtal om myndighetsutövning och äganderätt.
Samtalet hade två syften, dels att projektgruppen skulle få lyssna till myndigheternas syn på hur de äganderättsliga aspekterna hanteras i myndighetsutövningen, dels att ge möjlighet till idé- och erfarenhetsutbyte mellan myndigheterna i dessa frågor.
Efter rundabordssamtalet kunde projektgruppen konstatera att många värdefulla inspel kom fram. Dessa hanterades fortsättningsvis inom ramen för det uppdrag som projektgruppen hade. Gruppen arbetade vidare med en beskrivning av äganderättens historiska utveckling och dess innebörd och status, resultatet redovisades i akademiens tidskrift KSLAT nr 5-2020.
…
Rapport från ett webbinarium om skogsskador den 21 mars 2022.
Rapport från KSLA-Wallenbergseminariet ”Rewilding as a New Paradigm for Nature Conservation?” den 19 november 2019.
Seminarium om historisk boskapsskötsel och biologisk mångfald
Vid webbinariet ”Nya tankar kring skogens hälsa” på KSLA den 21 mars var ett återkommande tema att det inte är givet vad en skogsskada är för något. Ett historiskt perspektiv visar att uppfattningar om skogsskador ändrats över tid och med utgångspunkt i skador idag är det tydligt att bilden av skogsskador påverkas av vem som betraktar dem.
Vagn J Brøndegaard i Sudhoffs Archiv, 21 no. 55, 1971, s 22–57.
Rapport 2 från den studieresa till Foodvalley i Nederländerna som KSLA:s Kommitté för livsmedelsproduktionens värdekedja gjorde i oktober 2018.
En agrar elit i en regional offentlighet
Rapport från Skogsavdelningens överläggningsämne den 9 mars 2023.