Mer än bara taxfree – KSLA-Nytt & Noterat nr 3-2019

Den 22–23 september 2019 genomförde akademiens Kommitté för livsmedelsproduktionens värdekedja en studieresa till Åland. På programmet stod landsbygdsutveckling och att hälsa på KSLA:s förre akademiagronom Magnus Stark som då var vd för Ålands Hushållningssällskap.


Replik: Engagemang och kunskapsutbyte i areella frågor är grunden för KSLA Mer information
Mer information

Först gick resan till Grannas gård som är på 70 hektar varav 40 hektar används till äppelträd av 15 sorter och resten är vall som ges bort.

Därnäst stod Ålands årliga skördefest på programmet. Runt 50 gårdar, restauranger och mathantverkare slår upp portarna och inviterar såväl ålänningar som tillresande. En populär aktivitet under skördefesten (liksom resten av året) är ölprovning på Pub Stallhagen. Även Kommittén passade på.

Fiske är en viktig inkomstkälla på många öar, så även på Åland. Kommittén besökte Ålands Landsbygdscentrum för att få veta mer om den lokala fiskerinäringen.

Studiebesöket på Åland avslutades med ett besök hos landskapsregeringen i Mariehamn.