En slutrapport framtagen av Kommittén för jordbrukets klimatanpassning (KLIMA) vid Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA). Arbetet som är grunden för rapporten genomfördes dels genom diskussioner i kommittén, dels genom sex öppna seminarier på KSLA, två studieresor samt workshops för inbjudna experter.
KLIMA-kommitténs medlemmar hade som övergripande mål att verka för:
Ett effektivt jordbruk med en hållbar intensifiering, vilket innefattar marken som produktionsresurs, arealer, handel och marknad, säkerhetsperspektiv, försörjningskedjor, friska vatten och friska djur. Det gäller jordbruket som livsmedelsproducent i ett klimat under förändring och i ett globalt perspektiv.
Det handlar, med andra ord, om att förse 10 miljoner människor – snart 10 miljarder i ett globalt perspektiv – med 2000 kilokalorier varje dag från en hållbar produktionskedja.
I slutet av 2017 inleddes ett samarbete med forskningsplattformen SLU Future Food vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som ska utveckla samarbeten och nya forskningsfrågor relaterade till jordbrukets klimatanpassning. Vd en gemensam workshop 22 november 2018 överlämnades resultaten och slutsatserna från kommitténs arbete till SLU Future Food, som har publicerat denna rapport.
Kommittén för jordbrukets klimatanpassning arbetade perioden 2016–2018.
Utgivare: Sveriges lantbruksuniversitet, forskningsplattformen SLU Future Food, 2019
Text: KLIMA-kommittén (Ingrid Rydberg, ordf, Ann Albihn, Helena Aronsson, Gunilla Berg, Christian Hidén, Tomas Johansson, Lotta Rydmer, Magnus Stark, Hulda Wirsén)
Denna rapport finns också att ladda ned via www.slu.se.
I tryckt form har rapporten ISBN-nr 978-91-576-9685-4.
Den 27 april 2016 gjorde kommittén en exkursion till Linköpings kommun. Detta är rapporten.
Något om synen på lantbrukets djur de senaste 200 åren
Sammanfattning av föredrag och diskussion vid akademisammankomsten den 23 december 2004 angående jord- och skogsbruk i ett kulturellt perspektiv. Vilka är drivkrafterna i politik och jordbrukets utveckling, utöver de rent ekonomiska?
Årets första nummer. Räddaren i nöden, hållbart samhälle genom biobaserad ekonomi. Laxen i Östersjön går mot bättre tider. Fåglarna trivs i ”nya” skogen. IT-revolution i skogen. God arbetsmarknad för skogsakademiker, men för få söker utbildningarna. Skogsbruket och artskyddsförordningen. Klimateffekter med biobränsle. Med mera!
I forskningsprogrammet Heureka pågår för närvarande ett spännande arbete med att forma en ny generation skogliga analys- och planeringsverktyg för miljö och mångbruk. Här samarbetar ekologer, skötsel-, planerings- och markforskare.
Det pågår en intensiv debatt om samhällets användning av bioenergi. Här är en slutrapport från KSLA:s Klimatgrupp för bioenergi.
Den svenska skogens roll för klimatet har fått större uppmärksamhet allt eftersom det generella intresset för klimatfrågan ökat. Den växande skogen och skogsmarken tar varje år upp stora mängder koldioxid, samtidigt som de årliga avverkningarna ger upphov till utsläpp.