Så bygger vi en robustare livsmedelskedja – det var temat för det rundabordssamtal som KSLA arrangerade den 11 december 2020. Samtalet var en fördjupning av slutsatserna från KSLA:s webbinarium i november kring coronapandemin.
Till grund för diskussionen låg rapporten Fyrtio förslag för en robust livsmedelskedja. Kring bordet samlades 16 deltagare från myndigheter och näringsliv. Moderator för samtalet var Inger Andersson, tidigare generaldirektör för Livsmedelsverket.
Rapportens 40 förslag har indelats i fyra åtgärdsområden:
Rapportens författare lyfter för varje område upp tre åtgärder som angelägna och relativt snabba att åtgärda.
Bland de totalt 12 prioriterade åtgärderna finns förslagen att ställa krav på leveranssäkerhet och tillgänglighet i samband med upphandlingar samt att utreda huruvida interventionslager kan kombineras med beredskapslager.
Att livsmedelssektorn klassades som en samhällsviktig sektor under våren 2020, i samband med pandemin, lyftes av många fram som en mycket viktig signal.
– Frågan om hur vi kan göra livsmedelsförsörjningen mer robust kommer att diskuteras i många sammanhang framöver, inte minst här på KSLA, sade Inger Andersson och citerade ur regeringens senaste forskningspolitiska proposition: ”Livsmedelsförsörjningen är… en kritisk förutsättning för totalförsvaret och understödjer det civila försvarets samtliga förmågor”.
Vagn J Brøndegaard i Wasser und Boden, nr 12, 1965, s 409–410.
Rapport från Ungdomsutskottets och BAHP:s webbinarium den 12 februari 2021.
Rapport från överläggningen vid akademisammankomsten den 11 april.
Litteratur om mat och livsmedel under medeltiden i Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens bibliotek.