Leder EU:s strategi ”Från jord till bord” till en hållbar livsmedelskedja? Det var frågan som Nina Ekelund från Haga-initiativet ställde till aktörerna från hela livsmedelskedjan, akademi och politiska företrädare vid seminariet om Farm to Fork (F2F) den 14 januari.
EU-kommissionens jord till bord-strategi för ett rättvist, hälsosamt och miljövänligt livsmedelssystem är en visionär ansats för att ta ett helhetsgrepp med syfte att åstadkomma en hållbar produktion och konsumtion av livsmedel. Strategin omfattar flera områden:
Farm to Fork har fått stor uppmärksamhet bland annat som en följd av de siffersatta mål som anger en riktning mot 2030 för EU. Enligt målen bör det ske en halvering av antibiotikaanvändningen inom jordbruk och vattenbruk, en halvering av växtnäringsförlusterna från åkermark, en halvering av användning av växtskyddsmedel med särskilt fokus på de produkter som är dåliga för miljö och hälsa och en halvering av matsvinnet. Ett ytterligare mål anger en riktning mot att minst 25 procent av arealen ska odlas ekologiskt. Referensvärden sätts utifrån senast kända användning och produktion. I arbetet för att nå målen kommer hänsyn att tas till nationella förutsättningar.
Inspelning från webbinariet kan ses här
I början av 1970-talet inleddes en långtidsstudie av vegetationen i Enaforsholmsområdet. Sommaren 2023 startar Fas 2 i det arbetet.
Rapport från ett rundabordssamtal den 8 december 2022.
Januari 2024: Kartor som visar beredskapslager för livsmedel 1920 och 1994.
Förteckning över professor Sven L. Janssons skrifter, artiklar m m rörande växtodling, markvård o d.