Om transporternas betydelse för mat och klimat – med denna rubrik blev det en mycket spännande och givande sammankomst den 14 oktober. Från de svenska blåbärens resa över jordklotet till praktiska frågor om livsmedelstransporter med elektriska lastbilar, e-handel och handel direkt med lantbrukare.
Två inledande talare gav helt olika framtidsbilder. Antingen minskande transporter till följd av brist på el, högt elpris och därmed minskad handel och avtagande globalisering – eller en fortsatt utveckling som under 1990-talet med billig el och billiga transporter.
Stefan de Vylder, nationalekonom och författare, visade hur fort utvecklingen har gått. Nu har hälften av jordens befolkning tillgång till internet och många ringer gratis. Sjöfrakt och flygtransporter har också sjunkit dramatiskt i pris. Världsekonomin har under den här tiden varit dopad av billig bensin och olja, vilket tillsammans med tekniska framsteg legat bakom den spektakulära utvecklingen av världshandeln.
Till de stora förlorarna hör klimatet och miljön på grund av de enorma ökningarna av transporter och ökad användning av fossila bränslen. Hela 96 procent av världens transporter går på fossila bränslen. Det handlar inte bara om klimatfrågan utan också om nedsmutsning av luften och vattnet, enligt Stefan de Vylder. Är fossilfria transporter möjliga? frågade han sig och svaret blev ett rungande nej!
– Min världsbild är precis tvärtom mot föregående talare, inledde Björn Nykvist, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och Stockholm Environment Institute (SEI).
Han hänvisade till att mängden laddbara bilar växer med 50 procent per år och kapaciteten att producera batterier växer så fort det bara går. För att klara av el till transportsektorn krävs en ökning av elproduktionen med cirka 10 procent från dagens 140 TWh. Det är jättelätt att klara med mer vindkraft, enligt Björn Nykvist.
Inspelning från sammankomsten finns här.
Rapport 2 från den studieresa till Foodvalley i Nederländerna som KSLA:s Kommitté för livsmedelsproduktionens värdekedja gjorde i oktober 2018.
Klimatet var temat för 2020 års högtidssammankomst. Professor Kristina Snuttan Sundell höll högtidstalet.
Lennart Hjelm (1915–2009), agronom och lantbruksvetenskaplig forskare, ledamot i KSLA från 1958 och dess preses 1984–1987. År 1987 valdes han till hedersledamot och 1989 erhöll han akademiens stora guldmedalj. Här hans kortfattade memoarer som endast finns i manuskriptform.
Vagn J Brøndegaard i Sudhoffs Archiv, Band 70, Heft 2, 1986, s 235–238.
Våra hav och vattendrag påverkas i högsta grad av de klimatförändringar som är i full gång. Klimatet var temat för 2020 års högtidssammankomst. Professor Kristina Snuttan Sundell höll högtidstalet.
Ett urval nyare böcker, etc., som behandlar samer och/eller renskötsel.
…
Om det fortsatta arbetet med vegetationsprofilerna på KSLA:s donationsgård i västra Jämtland.