”Den svenska livsmedelskedjan år 2030 är globalt konkurrenskraftig, innovativ, hållbar och attraktiv att verka inom.”
Många av oss känner till visionen för livsmedelsstrategin. Men vad betyder egentligen konkurrenskraftig, hållbar och attraktiv – och går det att mäta? Framför allt, mäts utfallet på ett korrekt och tillräckligt transparent sätt för att utgöra ett verkningsfullt beslutsunderlag för förändring av de specifika utmaningarna i livsmedelskedjan?
Dessa frågor ställde sig KSLA:s kommitté för hållbar svensk matproduktion och -konsumtion (hållbar mat-kommittén) under våren, i anslutning till att Utvärdering och uppföljning av livsmedelsstrategin – årsrapport år 2021 släpptes av Jordbruksverket i mars.
Kommittén tar upp dessa huvudpunkter:
Rapport från tre rundabordssamtal i juni 2022.
Om Caseutmaningen 2018 – How Tall is a Pine? – där uppdraget var att arbeta fram ett kommunikationskoncept som ökar förståelsen för skogens nyttor.
Ett referat från 2016 års Wallenbergseminarium hos KSLA, där den andre Wallenbergprofessorn Dan Binkley fördjupade sig i skogsekosystemens kolbalanser.
Rapport från ett panelsamtal om IUFRO World Congress 2024: ”Skog och samhälle mot 2050” den 9 februari 2023.