Akademien samlades till en överläggning på det högaktuella temat globala systemskiften. Systemskiften beskrivs ofta som genomgripande förändringar eller övergångar från ett etablerat system till ett annat med syftet att lösa komplexa sammanlänkade problem.
Seminariet inleddes med en tillbakablick utifrån några omfattande utredningar och rapporter: En ny livsmedelspolitik 1988–1989; Budgetreformen 1992–1996 och Miljön som långsiktig restriktion 1994. Några framgångsfaktorer som lyftes var att det kan vara ”bra” med kris för att driva förändring och betydelsen av empirisk forskning som understödjer argumentationen. Detta var kanske särskilt tydligt i fallet med budgetreformen 1992–1996. Reformklimatet är viktigt; det kan t.ex. vara bra med flera reformer samtidigt samt betydelsen av grundläggande principer och legitimitet.
Därefter diskuterades frågan utifrån olika perspektiv: det humanistiska perspektivet, det ekologiska perspektivet och ett perspektiv med fokus på affären.
Överläggningen avslutades med ett panelsamtal.
Förteckning över artiklar ur ickesvenska tidskrifter och årsböcker med ämnen som på olika sätt har relevans för nordisk skogs- och lantbrukshistorisk forskning i tvärvetenskaplig mening.
Om starten för det nya projektet Växtnoden, som syftar till att sprida kunskap om nya och mer exakta tekniker inom växtförädlingen.
Rapport från akademiens vårexkursion till Alnarp.
Rapport från akademiens överläggningsämne den 8 april 2021.