Kungl. Skogs- och lantbruksakademien bifaller starkt att regeringen fortsatt arbetar för skärpt djurskyddslagstiftning inom EU och globalt samt för restriktiv användning av antibiotika. Det kommande förslaget från EU-kommissionen på ny djurskyddslagstiftning bör inväntas innan eventuella, för lantbruket kostsamma, omställningar i svensk lagstiftning beslutas.
KSLA vill uppmärksamma fördelar med olika former och storlekar på lantbruksföretag, inte minst för minskad sårbarhet, men även för konkurrenskraft i olika marknadssegment. Svenskt lantbruk har utrymme för såväl små som stora företag.
KSLA föreslår för att uppnå stärkt konkurrenskraft att ett jordbruksavdrag införs, ett förslag som presenterades i SOU 2021:67.
KSLA:s uppfattning är att utredningen inte i tillräcklig utsträckning arbetat igenom och belyst olika sätt att hantera djurskyddskrav.
KSLA:s yttrande rörande utredningens förslag att ta bort beteskravet för mjölkkor i lösdrift omfattar möjligheter respektive risker som har identifierats vid eventuell ändrad lagstiftning. Oavsett beslut krävs ett politiskt ansvar för konsekvenserna.
KSLA föreslår översyn av de, stundtals orimligt hårda, sanktioner som drabbar lantbrukare vid brister i ansökningarna och/eller driften inom ramen för regelverk och ersättningar.
Avslutningsvis kommenterar vi utredarens konstateranden som rör konsument och märkning respektive offentlig upphandling.
KSLA har lämnat synpunkter på Miljömålsberedningens förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige.
KSLA har till Miljödepartementet yttrat sig över Skogsutredningens slutbetänkande.
KSLA har yttrat sig om ”Mervärdesskog” från Skogsutredningen (SOU 2006:81).
KSLA har svarat på Miljödepartementets remiss SOU 2010:17 ”Prissatt vatten” angående vattenprispolitik.