Konferens den 29 oktober 2002
Feminisering av Moder Natur? Kan något bli mera feminint än en moder, kan man undra. Med Rachel Carsons bok ”Tyst vår” blev vi för första gången medvetna om farorna med de kemiska medlen i miljön, när vi såg de negativa effekterna av de först så lovande herbiciderna och pesticiderna. Är östrogener ett nytt miljöhot, med oanade konsekvenser, som vi nu står inför? Kan vi inte bara bli sjuka av det vi äter eller får i oss, utan kan vi också förlora vår könsidentitet? Titeln antyder det, ”Feminisering av Moder Natur”.
Bakgrunden till denna konferens är ny kunskap och insikt. En ny typ av kemiska ämnen, som inte är konstgjorda eller artfrämmande, nämligen de kvinnliga könshormonerna eller ämnen med liknande effekt, tycks kunna ge en helt ny typ av störningar, när de finns på fel plats i naturen. Det finns en hel rad observationer som oroar.
Redovisningen sammanställd under medverkan av farm. dr Jan G. Bruhn, professor Åke Bruce och akademiagronom Tord Eriksson
Ett sammandrag av akademiens verksamhet 2011. Akademiens uppgift är att med stöd av vetenskap och praktiskt erfarenhet till samhällets gagn främja jordbruk och skogsbruk samt därtill knuten verksamhet.
Rapporter från seminarier om konkurrenskraftig livsmedelskedja, biologisk mångfald i skog, skogsnäringen år 2033 och mer.
An anthology on coexistence and development of agriculture in developing and developed countries.
Seeds for the Future (KSLAT no 4-2016) is a documentation of the results of KSLA’s Dialogue Project about biotechnology in agriculture. ”The objective is sustainable agriculture, and modern plant breeding is one important tool to achieve this objective.”