Diffust läckage från åkermark står för en stor del av tillförseln av både kväve och fosfor till vattenmiljön. Arbetet med vattenvård i de nya miljömålen samt i ramdirektivet för vatten kommer att ge ytterligare ökat fokus på denna källa och tillförselväg. Syftet med konferensen var att sammanfatta och sprida den senaste kunskapen om vattenvård i lantbruket. Vad har tidigare åtgärder lett till och vad kan nya åtgärder ge för effekt?
Konferensen inleddes med att beskriva förutsättningarna för och drivkrafterna i vattenvårdsarbetet med nationella och internationella åtaganden. Miljötillståndet i vattendrag, sjöar och hav presenterades. Därefter redovisades den senaste kunskapen om effekten av olika åtgärder för att minska tillförseln av näringsämnen. Slutligen ägnades en stor del åt syntes och sammanfattning av vad effekten av insatta åtgärder skulle kunna betyda i två avrinningsområden genom att analyserna från Göta älvs-projektet (Lst O-län och SLU) och Rönneå-studien (VASTRA) redovisades. Arbetsmötet var en uppföljning av ett motsvarande evenemang som KSLA ordnade för 10 år sedan.
Endast digitalt publicerad.
Sverige har haft utrikesbevakning på jordbruksområdet i 130 år. Uppdraget har förändrats med jordbrukspolitiken, miljö- och livsmedelsfrågor och EU-inträdet. Lantbruksrådens kontakter, närvaro över tid, konstans, institutionella minne och nätverk kommer alltid att vara viktiga i en värld som knyts samman av handelsströmmar, migration och miljöfrågor.
A strategy document on the role of the green sector and the life sciences in Sweden’s development towards a sustainable society.
Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens verksamhetsberättelse för år 2019.
Ett sammandrag av akademiens verksamhet 2013. Akademiens uppgift är att med stöd av vetenskap och praktiskt erfarenhet till samhällets gagn främja jordbruk och skogsbruk samt därtill knuten verksamhet.