Mat för Livet 2025 är ett projekt med visioner för framtidens livsmedelsförsörjning. Här skapar 15 unga forskare framtidsbilder för en hållbar utveckling av svenska livsmedel i ett tjugoårsperspektiv. Forskarpanelens skiftande disciplinära bakgrund gör att en hållbar livsmedelsförsörjning kan belysas ur ekonomiskt, socialt, tekniskt, ekologiskt och internationellt perspektiv. I en interaktiv process under hösten och vintern 2004/2005 diskuteras och förankras de unga forskarnas framtidsbilder med beslutsfattare verksamma inom samhällets olika organisationer.
Syftet är att utifrån den svenska livsmedelssektorn och livsmedelsforskningen som aktiva och intressanta partners i det internationella samarbetet utarbeta visioner och framtidsbilder som kan användas som underlag i framtida långsiktiga prioriteringar för forskning och utveckling.
Projektet genomförs med Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) som plattform. Finansiärer är forskningsrådet Formas, Lantbrukets Fond (LF), Livsmedelsföretagen (Li) och KSLA. De unga forskarnas framtidsbilder mötte och bemöttes av beslutsfattare inom näringsliv, forskning, konsumentorganisationer och myndigheter vid sammankomsten. Sammankomsten inleddes med utblickar och reflektioner av Annika Åhnberg och inspiration av husmor Carola Magnusson. Därefter följde en presentation av fyra unga forskares framtidsbilder om framtidens livsmedelsförsörjning.
Endast digitalt publicerad.
Skogsfrågor i vid bemärkelse regionaliseras och globaliseras snabbt. Samtidigt står Sverige relativt illa rustat, personellt och institutionellt, att möta och dra nytta av denna internationalisering. För att komma till rätta med bristerna och bygga upp en resurs- och rekryteringsbas krävs analyser, målformuleringar, planering, strategier och åtaganden från såväl institutioner och myndigheter som företag och internationella organisationer.
…
Om kolflödet i det svenska jordbruks- och livsmedelssystemet – en unik sammanställning av kolets kretslopp i den svenska värdekedjan för livsmedel, var i kedjan kolet binds in, lagras i mark och livsmedel och var svinn och läckage uppstår.
Sammanfattning av föredrag och diskussion vid akademisammankomsten den 23 december 2004 angående jord- och skogsbruk i ett kulturellt perspektiv. Vilka är drivkrafterna i politik och jordbrukets utveckling, utöver de rent ekonomiska?