Ekosystemtjänster är ett samlingsnamn för alla de nyttor som vi människor direkt och indirekt får av naturen. Begreppet har fått stort genomslag i debatt och politikutveckling.
KSLA:s Kommitté för skogens ekosystemtjänster har haft som främsta uppgift att se om begreppet kan innebära nya affärsmöjligheter för skogsägarna och/eller bidra till bättre beslutsfattande i skogen.
Kommittén anser att begreppet ekosystemtjänster är ett pedagogiskt bra sätt att visa allmänhet och beslutsfattare att vi på många olika sätt är beroende av naturen. Samtidigt är det abstrakt och spretigt, det går att räkna upp ett 30-tal ganska väsensskilda ekosystemtjänster från svensk skog. Det går inte att objektivt värdera dessa i förhållande till varandra. Det blir alltid en jämförelse mellan äpplen och päron och därför är begreppet av begränsat värde för en förvaltare av skog.
Sammanfattningsvis anser kommittén att begreppet främst tillför ny terminologi, inte ny kunskap eller nya verktyg för avvägningar.
Du som hämtar pdf:n och sparar den: vi rekommenderar att du tittar på skriften tvåsidig/dubbelsidig med försättsblad i din Acrobat Reader.
KSLAT 4-2019 som pdf.
Till bläddringsbar version (gratisapp, innehåller reklam)
För lärare, KSLAT 4-2019 hos Utbudet.se
Sammandrag av föredrag, grupparbeten och diskussion vid Ekologiskt Forum:s workshop den 2 mars 2004 med titeln Ekologiskt Forum: Behövs en tredje aktionsplan för ekologisk produktion?
Sammanfattning av en konferens som KSLA:s Kommitté för matkvalitet och folkhälsa arrangerade den 24 september 2009 i samråd med Livsmedelsföretagen, Livsmedelsverket och Sveriges Konsumenter. Syfte: att ge underlag till en vetenskapligt baserad och nyanserad diskussion om användningen av tillsatser det svenska livsmedelsutbudet.
Den 11–13 november 2016 hölls den andra upplagan av KSLA:s casetävling UNIK Utmaning. 16 deltagare fick i uppdrag att utveckla ett attraktivt koncept för den mat som odlas, produceras och konsumeras i Norden. Här är de fem lagens olika lösningsförslag.
Rapport från KSLA:s och Skogshistoriska sällskapets seminarium Det skogliga biståndet så här långt, den 31 oktober 2017.
Om kons mångfacetterade roll i samhället från 1800-talet till idag.
Slam som produktionsresurs i svenskt jord- och skogsbruk – slutkonferens
Sammandrag av föredrag och diskussion vid ett seminaruim vid KSLA angående utredningen ”I levande kulturlandskap – en halvtidsutvärdering av Miljö- och landsbygdsprogrammet” (SOU 2003:105),
Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien året som gick – 2022.