Barksätter ligger i Södermanland söder om sjön Viren i närheten av Katrineholm. Fastigheten Barksätters egendom ägs idag av Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien. Den donerades år 1983 av Mary Francke-Gustafson. Fastigheten omfattar både skog och åkermark.
I likhet med många större gods och säterier så har bebyggelsen i Barksätter förändrats över tid. I kartserien kan man se hur det under 1600-talet fanns en stor mängd underlydande hemman som brukades av landbor, men redan år 1635 fanns det en stor mängd torp knutna till godset.
Omkring år 1700 ser man att antalet hemman har minskat medan antalet underliggande torp har ökat.
Vid slutet av 1800-talet har nästan alla underlydande hemman försvunnit med undantag för Erikstorp, men även denna brukas av anställda lantarbetare. Nya torp har dykt upp under mellanperioden, troligen kopplade till de nyodlingar som gjordes på Barksätter och som krävde större arbetskraft. Torpen hade förhållandevis stora arealer, cirka 5 ha åker. På 1800-talet fanns också ett antal backstugor centralt placerade i på godset. Till skillnad från torparna så hade backstugusittarna vanligen inte någon egen mark att bruka.
Läs mer om Barksätter
En liten bok om Barksätter.
A little book on Barksätter in English.
Ytterligare information.
Klimatet var temat för 2020 års högtidssammankomst. Professor Kristina Snuttan Sundell höll högtidstalet.
Rapport från ett webbinarium den 4 februari 2022, arrangerat av Ungdomsutskottet.
Referat från seminariet ”Markanvändningen i vårt jordbruk – vad betyder den för maten och klimatet?” den 5 december 2018.
…
Enligt Jordbruksverket har var tredje svensk lantbrukare passerat pensionsåldern och endast en av sex är under 45 år. Det är en ödesfråga för det gröna näringslivet och samhället i stort att ägarskiften sker i tid. Detta diskuterades vid Ungdomsutskottets webbinarium den 4 februari.
Rapport från ett hybridseminarium den 12 mars 2024.
Referat från akademiöverläggningen ”Det nationella skogsprogrammet” den 12 september 2019.
Afrikansk svinpest (ASF) har påvisades hos vildsvin i Sverige i Fagerstatrakten i september 2023. Erika Chenais och Karl Ståhl från Statens veterinärmedicinska anstalt berättar om arbetet med det och konsekvenserna.
Mars 2024: En kartsvit som visar hur trädan minskat över tid från 1700-talet fram till 1981 för att sedan öka till år 2001.