Rapport från ett hybridseminarium den 16 november 2022.
Växtnoden gav våren 2022 Martin Ekvad, f. d. chef för EU:s växtsortmyndighet, CPVO, i uppdrag att göra en genomlysning av immaterialrätt – patent och växtförädlarrätt – inom växtförädlingen med visst fokus på nya gentekniker. Resultatet redovisas i en rapport som utgör huvuddelen av KSLAT nr 6-2022 Växtförädlarrätt och patent – så fungerar det.
I diskussioner om nya genomiska tekniker är immaterialrätten ett argument för att inte använda dessa nya tekniker. Rapporten söker förklara det juridiska landskapet och vad som kan skyddas med växtförädlarrätt till sorter respektive patent på växter samt skyddets omfattning. I KSLAT nr 6-2022 ingår också en separat PM av Anders Nilsson om några frågor som ofta tas upp i debatten som odlarnas rätt att använda eget utsäde och om immaterialrätt bara gynnar de stora företagen.
Rapporten presenterades av Martin Ekvad vid ett hybridseminarium på KSLA den 16 november. Annika Åhnberg var moderator för seminariet med knappt 20 deltagare på plats och drygt 20 på nätet.
Hybridseminariet kan ses här.
Rapport från ett hybridseminarium den 20 april 2023.
Dissertatio Gradualis de Moro Alba. Denna avhandling är skannad från originalet och på latin.
Förteckningar över agrar mekaniseringshistorisk litteratur i Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens bibliotek
KSLA har sedan 2023 arbetat med i ett särskilt program för försörjningsberedskap.
Avhandlingen är skannad från originalet och på latin. Översättningarna är gjorda av Cajsa Sjöberg med kommentarer av framlidne akademiledamoten Kjell Lundquist. Personalia av Jakob Christensson.
Ett bidrag till den svenska naturforskningens historia
Om vikten av att rösta i vår älskade, hatade och saknade Europeiska Union.
Referat från akademisammankomstöverläggning den 8 november 2018.
Referat från Berteboskonferensen 2018: ”Global Food Security – ensuring sustainable food production at local to global scales”, 26–28 augusti 2018.