Akademien har utsett 2016 års mottagare av priser och belöningar för förtjänstfulla insatser inom akademiens områden. H.K.H. Prins Carl Philip delar ut följande priser och belöningar vid akademiens 204:e högtidssammankomst den 28 januari 2016 i Stockholms Stadshus.
Agronomie hedersdoktor Annika Åhnberg, Glemmingebro Under tre decennier har hon på ett engagerat, intresseväckande och konstruktivt sätt bidragit till den nationella debatten om de areella näringarna.
Professor Leif Andersson, Uppsala för enastående molekylärgenetisk forskning med tillämpningar inom husdjursaveln. (Professor Andersson erhöll belöningen redan förra året men kunde då inte delta i prisutdelningen.)
Ovanstående belöningar är beslutade av akademien i plenum. Följande belöningar har beslutats av akademiens kollegium.
Skog.dr, tidigare VD Jan Fryk, Sigtuna Hans visionära insatser inom tillämpad skoglig forskning och utveckling har skapat kunskaps-bryggor mellan grundforskning och praktik, som haft avgörande betydelse för svenskt skogsbruks ökade hållbarhet och internationella konkurrenskraft.
Docent Rolf Kjellström, Simrishamn för hans forskning och författarskap om människors historiska livsmiljöer, och hur sådan kunskap kan påvisa sambanden mellan ursprungsfolkens sätt att nyttja naturen och dagens modeller för hållbart brukande.
VMD Jonas Malmsten, Vallentuna och Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala, för hans avhandling Reproduction and Health of Moose in Southern Sweden och FD Mikael Thyrel, Vännäs och Sveriges Lantbruksuniversitet, Umeå, för hans avhandling Spectroscopic Characterization of Lignocellulosic Biomass.
Professor Per G Berg, Uppsala, för hans engagerade arbete med att föra ut kunskaper för uthålligt samhällsbyggande och hållbar utveckling, nationellt och internationellt.
Vetenskapsjournalist Henrik Ekman och vetenskapsjournalist Gustaf Klarin, båda Stockholm, som var för sig och på ett framträdande sätt i TV respektive radio har förmedlat kunskap i frågor av stor betydelse för de areella näringarna. De har medverkat till att skapa ett utvecklande möte mellan vetenskap och allmänhet och på så sätt tillgodosett det allmänna intresset att vara informerad. De vågar vara inte bara förmedlande utan också djärvt ifrågasättande och källkritiska.
Agronom Henrik Nordenhem, Uppsala, för hans högt uppskattade insatser inom skogsentomologin, där hans idéer och uppfinningsrikedom har bidragit till framgångsrik forskning och utveckling av olika skydd mot skadeinsekter i skogen, särskilt snytbaggen.
Lantmästare Bengt Larsson, Kil, för hans arbete med landsbygds- och företagsutveckling i Värmland. På sitt inspirerande sätt har Bengt Larsson fått människor att lyssna och gå till handling.
Docent Eva Spörndly, Uppsala för att hon i såväl forskning som undervisning lyckas kombinera hög vetenskaplig kvalitet med praktisk tillämpning inom området bete och dess nyttjande. (beslutat av styrelsen för Stiftelsen Anders Elofsons Fond)
Professor Stephen M Redpath, University of Aberdeen, Skottland, Han är en mycket framstående forskare inom området konflikthantering och viltförvaltning – ett forskningsområde som har vuxit i betydelse i takt med att intressekonflikter relaterade till viltpopulationer blivit allt vanligare och alltmera svårhanterliga.
Frida Edman, Frida Magnusson och Mikaela Nilsson, som vann tävlingen med en populärvetenskaplig artikel som involverar ett vetenskapligt baserat helhetstänkande och på ett generellt plan beskriver förutsättningarna för att skapa ett hållbart naturbruk 2050.
(beslutas i januari 2016 av Anders Walls stipendiekommitté)
4/12: Renskötsel bedrivs på stora arealer och är beroende av att det finns betesmark för renarna under alla tider av året. Samtidigt finns det…
8/12: Vad behövs i Jämtlands län för att klara 90 dagars avskärmning från omvärlden? Hur kan man bidra till försörjningen så att även de…
14/12: Årets sjutton nyinvalda svenska ledamöter presenterar sig vid höstens sista sammankomst. Välkomna till sammankomsten och KSLA!
13/2: Pollination av vilda insekter gynnar jordbruket. Tillgången på vilda pollinatörer är därför viktig såväl idag som i framtiden. Larmrapporter kommer om minskad tillgång…