KSLA:s Skogsskötselkommitté gjorde en exkursion till Nordmarka och Oslo den 23–24 april 2015. Här är rapporten.
KSLA:s Skogsskötselkommitté gjorde en exkursion till Nordmarka och Oslo den 23–24 april 2015.
KSLAs skogsskötselkommitté har till uppgift är att belysa skogsskötselns betydelse för att nå olika mål. Inom ramen för detta arbete genomförde kommittén en exkursion till Norge, till vilken också KSLA:s ledamöter var inbjudna samt ytterligare några personer. Exkursionen finansierades med stöd av Carl Fredrik von Horns Stiftelse.
I Norge har under ett antal decennier antalet utbildade inom skogsbruk minskat och man har avsevärt mindre forskning vad gäller skogsbruk och skogsproduktionsfrågor än de nordiska grannarna i öster; Sverige och Finland. I Norge bedöms uppdraget bredare än så och har vad gäller namn på universitet och institutioner valt att gå ifrån de traditionella benämningarna lantbruk och skog. Rekreation är viktigt i Norge, i Oslo ska ingen invånare ha mer än 10 minuter till ett skidspår. Skog för rekreation är således viktigt för Osloborna.
Kommittéen besökte Institutt for naturforvaltning (INA)vid Universitetet for miljø- og biovitenskap (NMBU) den första dagen. Dagen därpå besökte kommittén Oslo kommun på Nordmarka och en privat markägare, Lövenskiolds ägor i Nordmarka.
…
Akademien är en aktiv mötesplats för vetenskap och praktisk erfarenhet. Akademien är vidare en oberoende och granskande organisation, som till samhällets gagn ska främja ett hållbart och ekonomiskt bärkraftigt nyttjande och vård av jord, skog, växter, djur, vatten och luft. Verksamhetsplanen 2005–2008, beslutad av akademikollegiet 2004, var den yttre ramen för akademiens arbete under 2005.
Det vill säga alla verk om fiskarna – i översättning från latinet.
Sammanfattning av en konferens som KSLA:s Kommitté för matkvalitet och folkhälsa arrangerade den 24 september 2009 i samråd med Livsmedelsföretagen, Livsmedelsverket och Sveriges Konsumenter. Syfte: att ge underlag till en vetenskapligt baserad och nyanserad diskussion om användningen av tillsatser det svenska livsmedelsutbudet.