Kommittén rapporterar: Biologisk mångfald – kunskap och erfarenheter kring tillstånd och mätning

Kommittén för Biologisk Mångfald inrättades av KSLA i maj 2022 med ett treårigt uppdrag inriktat mot tillstånd och mätning av biologisk mångfald i skogs- och jordbruksmark. Det övergripande målet har varit en ökad insikt om den biologiska mångfaldens historiska utveckling, nutida tillstånd och tänkbara framtid samt hur bedömningen av dessa präglas av olika synsätt.

 


Kommitténs slutrapport är nu klar! Ambitionen är att ge en översikt över ämnet från olika synvinklar och att identifiera viktiga framtida hanteringar och angreppssätt. Förhoppningen är att de kunskapsunderlag, tankar och idéer som förs fram kan bidra till fortsatta konstruktiva diskussioner kring hur tillstånd, förändring och mätning av den biologiska mångfalden kan utvecklas. Vi ser också fram emot framtida samtal och aktiviteter ring hur kommunikationen kan förbättras, för ökad acceptans och implementering av åtgärder för den biologiska mångfalden.

Rapporten sammanfattar erfarenheterna från kommitténs aktiviteter, rundabordssamtal, seminarier och kommittémöten. Fokus är på den vilda mångfalden med en kartläggning av de viktigaste befintliga systemen för mätning och uppföljning av tillstånd och utveckling för biologisk mångfald i skogs- och jordbrukslandskapen, framför allt på nationell nivå.

Hela rapporten hittar du här.

————————————————————————————————————————-

Kommittén har arrangerat tre rundabordssamtal, ”Om tillståndet för biologisk mångfald i skogen” (den 8 december 2022), ”Om mätning av biologisk mångfald i det svenska odlingslandskapet” (den 21 maj 2024) och ”Tillit och incitament – om mätningar av biologisk mångfald i jordbruksmark och skog” (den 30 september 2024) samt tre seminarier: ”Mätning av skogens biologiska mångfald – varför, hur och vad händer?” (den 19 april 2023), ”Pollinatörer och pollination i jordbrukslandskapet – vad vet vi och vad kan vi göra?” (den 13 februari 2024) och slutseminariet ”Att mäta biologisk mångfald – varför, hur och vad betyder de nya teknikerna?” (den 29 april 2025)

Medlemmar i kommittén för biologisk mångfald har varit: Professor em Lena Gustafsson (ordf), huvudred (S), skog.dr Jonas Jacobsson (sekr) (S), rofessor Kevin Bishop (S), ordförande Paul Christensson, professor Urban Emanuelsson (A), fil.dr Lovisa Hagberg (A), skogspolitisk chef Olof Johansson (S), professor Regina Lindborg (A), agronom Inger Pehrson (J), professor Henrik G. Smith (A), professor Marie Stenseke (A) och akademijägmästare Birgitta Naumburg, KSLA:s kansli, 08-5454 7707.

Rapportens sista kapitel ”Rekommendationer och Slutsatser” har tagits fram av kommittén gemensamt. Kevin Bishop har gjort de engelska översättningarna.

Norra Sverige som livsmedelsproducent

18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som diskuteras vid seminariet.

Månadens karta 26

Juni 2025: Mjältbrand

Slutrapport Kommittén för biologisk mångfald

Kommitténs övergripande mål har varit ökad insikt om den biologiska mångfaldens historiska utveckling, nutida tillstånd och tänkbara framtid.

Biblioteket är stängt tisdag 10 juni!