Många av riskerna förknippade med klimatförändringen och behoven att hantera och anpassa oss till dem handlar om vatten: framtidens dräneringsbehov, översvämningar, dammsäkerhet, vattenförsörjning, och dylikt. Men vad är den svenska strategin för att hantera kommande risker, osäkerheter och anpassningsbehov? Vilket tidsperspektiv bör vi arbeta med och hur ligger Sverige till i förhållande till andra länder när det gäller anpassningsstrategi och risk- och osäkerhetshantering?
Det här seminariet belyser och diskuterar strategin, ansvarsfördelningen och arbetet med svensk klimatanpassning, särskilt avseende förändringar av vattenkvalitet och vattenkvantitet och deras kopplingar till jord- och skogsbruk. Viktiga frågor handlar om vad vi vet och gör idag, vilka de viktigaste riskerna är, hur de hanteras och av vem, var de viktigaste osäkerheterna finns i analyser och metoder för riskhantering och anpassningsplanering. Frågorna gäller också vad vi behöver mer kommunikation kring, delaktighet i och/eller kunskap om för att bättre, säkrare och effektivare möta klimatdrivna vattenförändringar.
Moderator Ragnar Elmgren, Stockholms universitet
10-11/10: Hur ser processen ut när man restaurerar en våtmark med hänsyn till exempelvis biologisk mångfald, vattenhushållning, klimatpåverkan och sociala värden? Det är ämnet för årets Caseutmaning.
10-11/10: Hur ser processen ut när man restaurerar en våtmark med hänsyn…
18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som diskuteras vid seminariet.
18/9: Hur norra Sverige kan bidra till landets livsmedelsförsörjning är frågan som…
28/8: Genom historiska lärdomar belyser författarna dagens situation och de pågående ansträngningarna att återuppbygga en fungerande beredskap.
28/8: Genom historiska lärdomar belyser författarna dagens situation och de pågående ansträngningarna…
20/8: Forskare från FOI:s nya kunskapscentrum för livsmedelsberedskap berättar om arbetet inom de fyra fokusområdena – kemisk-, biologisk-, ekonomisk- samt informationskrigföring.
20/8: Forskare från FOI:s nya kunskapscentrum för livsmedelsberedskap berättar om arbetet inom…