En viktig förutsättning för biologisk mångfald i skogen är tillgång på och samsyn kring fakta. Vid denna sammankomst diskuterar KSLA:s ledamöter hur vi kan öka kunskapen om tillståndet och förändringen av biologisk mångfald i den svenska skogen samt vilket förändringsarbete som krävs. Detta är grundläggande för att åstadkomma en mer konstruktiv diskussion och öka samsynen kring förvaltningen av den biologiska mångfalden och de värden den representerar.
Debatten om biologisk mångfald i de svenska skogarna tar sin utgångspunkt i FN:s mål för Ekosystem och biologisk mångfald. Vad är det som gör att diskussionerna tar de former som de gör? Vad behövs för att diskussionerna ska bli mer konstruktiva?
En förklaring kan vara att samsyn saknas om olika faktabaser och vad som kan utläsas ur dessa. Andra förklaringar kan vara att perspektiven på förvaltning av våra skogar är olika och att data inte räcker för att ensamt visa hur vi värderar biologisk mångfald eller hur vi borde agera. Målet för dagen är att ge inspel till KSLA:s fortsatta arbete med biologisk mångfald.
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag för att skydda den biologiska mångfalden?
9/5: Vad skulle krävas för att biokrediter ska bli ett effektivt bidrag…
14/5: Allmänhetens bild av genteknik och GMO har ändrats visar Gentekniknämndens studie.
8/5: Nationell resurs för marin forskning, miljöövervakning, utbildning och miljöundersökningar.
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten kring dessa svåra avvägningar. Borde inte forskarnas och forskningsresultatens roll i samhällsdebatten stärkas?
13/5: Det finns ofta ett underskott av vetenskapligt grundad kunskap i debatten…